Actualitzat 08/08/2017 14:40

Descobreixen ones de gravetat en el Sol, que ajudarà a saber la velocitat a la qual gira el nucli

Núcelo solar
NASA Y ESA

MADRID, 8 ago. (EUROPA PRESS) -

Físics solars de l'observatori Heliosfèric i Solar (SOHO) de la NASA i l'Agència Espacial Europea (ESA) han confirmat la "detecció inequívoca" d'ones de gravetat en el Sol, que suggereixen que el nucli gira una volta per setmana, gairebé quatre vegades més ràpida que les capes superficials, que triguen de 25 a 35 dies, la qual cosa ajudarà a desvetllar la velocitat a la qual gira el nucli, segons han informat els dos organismes.

A més, amb aquesta troballa, publicada en la revista Astronomy & Astrophysics, els investigadors assenyalen que hi haurà implicacions en l'evolució estel·lar i en els processos termonuclears del nucli; pot també donar pistes de l'existència o no d'una zona de cisalla entre les capes que roten a diferent velocitat; i es podrà explorar què diuen els períodes d'aquestes ones sobre la composició química del nucli.

L'investigador principal de l'estudi, Eric Fossat, ha explicat que "totes les oscil·lacions solars estudiades fins al moment eren ones acústiques, però en el Sol també havia d'haver-hi ones de gravetat, amb moviments verticals i horitzontals, com les ones del mar", que és just el que ara han descobert.

"Portem més de 40 anys cercant aquestes esmunyedisses ones en el nostre Sol i, encara que els intents anteriors ja apuntaven deteccions, cap va resultar definitiu", ha continuat Fossat, al mateix temps que ha mostrat la seva satisfacció: "Ara, per fi, hem descobert com obtenir senyals de forma inequívoca".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés