Actualitzat 10/03/2016 12:26

Descobreixen el fòssil de pi més antic del món: 140 milions d'anys

Fósil Pino
H. FALCON-LANG

MADRID, 10 Març (EUROPA PRESS) -

   Un equip de científics ha descobert el fòssil més antic conegut d'un pi. Concretament, les branquetes de pi carbonitzades trobades es remunten a 140 milions d'anys, en un moment en què aquesta espècie dominava els boscos de l'hemisferi nord, però els incendis van arrasar grans extensions de terra.

   La investigació, publicada a 'Geology', suggereix que l'evolució d'aquest arbre es forma en el paisatge de foc del Cretàcic, on els nivells d'oxigen eren molt més alts que els actuals. "Els fòssils mostren que els incendis van fer estralls als boscos de pi i, probablement, els més primerencs són els que van donar forma a l'evolució d'aquest important arbre", ha apuntat l'autor principal Howard Falcon-Lang, de la Universitat de Londres.

   Les mostres, que es van descobrir a Nova Escòcia (Canadà), es van conservar com el carbó. "Va ser només quan vaig diluir els exemplars en àcid que aquests bells fòssils van caure", ha apuntat a la BBC l'autor, que ha apuntat que les mostres van estar guardades uns cinc anys abans de la troballa.

   Els fòssils tenen només uns pocs mil·límetres de llarg, però probablement provenien d'arbres de pi que s'assemblen als actuals, que poblen les voreres de nombroses carreteres del nord.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés