Publicat 27/05/2015 19:52

Descobreixen el fòssil d'una nova espècie d'homínid a Etiòpia

Nuevo ancestro humano
YOHANNES HAILE-SELASSIE, CLEVELAND MUSEUM OF NATUR

BARCELONA, 27 maig (EUROPA PRESS) -

Un equip internacional en el qual participa el geòleg de la Universitat de Barcelona (UB) Lluís Gibert ha descobert un fòssil d'australopitec --'Australopithecus deyiremeda', que significa 'parent pròxim' en la llengua d'Afar (Etiòpia)-- que va coexistir amb l''Australopithecus afarensis', la famosa Lucy, fa més de tres milions d'anys a l'Àfrica oriental.

La troballa d'aquest equip, dirigit pel professor Yohannes Haile-Selassie de la Universitat de la Reserva Case Western dels Estats Units, ha estat publicada a la revista 'Nature' i obre "nous horitzons" al debat científic sobre l'origen i l'evolució dels primers ancestres de l'espècie humana al continent africà.

Han trobat restes fòssils --mandíbules inferiors, superiors i una col·lecció de dents-- en els jaciments de Burtele i Waytaleyta, a Woranso-Mille, situada a la regió central d'Afar, ubicada a uns 50 quilòmetres al nord de Hadar i a 520 quilòmetres al nord-est de la capital Addis Abeba.

La investigació és "la primera evidència científica" que Lucy, descoberta el 1974 en el jaciment etíop de Hadar, no era l'únic australopitec de la regió, sinó que va coexistir en espai i temps amb aquesta nova espècie d'homínid.

Segons el director de l'equip, Yohannes Haile-Selassie, aquesta espècie és "una nova confirmació que l'Australopithecus afarensis no era l'únic ancestre potencial dels orígens humans que durant el Pliocè mitjà vagava pel lloc que avui es coneix com a regió d'Afar]".

A l'àrea de Burtele (Etiòpia) també es van descobrir el 2012 restes fòssils d'un peu d'homínid datat fa 3,4 milions d'anys, que podria correspondre a una tercera espècie, que encara no té un tàxon assignat, però té un "gran interès científic" perquè mostra altres patrons d'adaptació a la locomoció dels homínids en aquesta zona.

COMPARACIÓ ENTRE ESPÈCIES

Els experts consideren que aquesta nova espècie és "clarament diferent" a Lucy en característiques de morfologia facial, dental i mandibular, i el gruix del seu esmalt dental apuntaria un patró de dieta més ric i variat, i probablement més semblant al gènere 'Homo'.

També destaquen la "sorprenent similitud" d'aquesta nou espècie amb algunes característiques morfològiques en mandíbules i dents que generalment s'associen amb els gèneres 'Paranthropus' i 'Homo', i que per primera vegada apareixen en el registre fòssil molt abans del que es pensava.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés