Publicat 06/06/2016 15:45

Descobreixen cèl·lules mare d'arrels de 320 milions d'anys

Células madre de raíces de planta
UNIVERSIDAD DE OXFORD

MADRID, 6 juny (EUROPA PRESS) -

Científics de la Universitat d'Oxford han descobert la més antiga població coneguda de cèl·lules mare d'arrels de planta, en un fòssil de 320 milions d'anys.

Les cèl·lules, que van donar lloc a les arrels d'una planta antiga, han estat trobades en una punta d'arrel fossilitzada que es conserva a l'Herbari de la Universitat d'Oxford.

A més de revelar les cèl·lules mare vegetals d'arrel més antigues fins avui, la investigació marca el primer descobriment d'arrels fossilitzades creixent activament, és a dir, una planta antiga congelada en el temps. L'estudi es publica en la revista 'Current Biology'.

L'estudiant de doctorat Alexander (Sandy) Hetherington, autor del descobriment, ha dit: "Estava examinant una de les mostres de terra fossilitzat conservades a l'Herbari de la Universitat com a part de la meva investigació sobre els sistemes d'arrels dels arbres antics, quan em vaig adonar d'una estructura semblant a les puntes de les arrels que veiem a les plantes d'avui".

"Em vaig adonar que estava veient una població de cèl·lules mare vegetals de 320 milions d'anys conservades mentre creixien, i era la primera vegada que es trobava alguna cosa així. Ens dóna una finestra única a la manera com centenars d'arrels es van desenvolupar milions d'anys enrere" ha explicat.

Les cèl·lules mare estan situades a les plantes en les puntes dels brots i arrels en grups anomenats meristems. Els cèl·lules mare que ara s'han descobert a Oxford són diferents a totes les que viuen avui dia, amb un únic patró de divisió cel·lular que era desconegut fins ara.

Aquestes arrels són significatives perquè componen les estructures d'arrelament de les plantes que van créixer en els primers boscos tropicals d'aiguamolls a escala mundial de la Terra, amb arbres de més de 50 metres d'altura sent en part responsables d'un dels esdeveniments de canvi climàtic més dramàtics en la història.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés