Actualitzat 10/09/2016 19:38

El 7% dels adolescents d'entre 12 i 17 anys pateix ciberassetjament

Buscar en internet
PIXABAY

MADRID, 10 set. (PortalticEP) -

Els primers dies del curs escolar són una època clau per augmentar la conscienciació sobre el ciberassetjament, una pràctica que, segons un informe recent de l'ONG Save the Children, pateix un 7% dels estudiants d'entre 12 i 17 anys, ja sigui a través de les xarxes socials o de serveis de missatgeria instantània com Whatsapp.

Un dels principals reptes als quals s'enfronten els pares és la falta de coneixement del món en línia. De fet, segons un estudi d'Intel Security, un 58% dels progenitors espanyols reconeix que els seus fills en saben més que ells de xarxes socials i tenen problemes per aconsellar-los sobre els riscos digitals als quals s'enfronten, un percentatge que augmenta fins al 71% entre els pares amb fills d'edats que van de 13 a 16 anys.

Una major formació digital en els adults és essencial per poder ajudar nens i joves, per la qual cosa Intel Security ha elaborat per a ells cinc consells amb l'objectiu d'afrontar la volta a l'escola amb més recursos per combatre el ciberassetjament.

LA CONFIANÇA ÉS CLAU

És essencial millorar la comunicació entre pares i fills. Construir un sentit més fort de la confiança entre tots dos augmentarà la probabilitat que els nens informin de qualsevol ciberassetjament que pateixin o presenciïn.

Actualment, només un 28% dels pares espanyols afirma que els seus fills els han demanat ajuda alguna vegada en relació amb alguna situació complicada a la qual s'han enfrontat en línia com, per exemple, ciberassetjament o sobreexposició en xarxes socials.

EDUCACIÓ DIGITAL

Molts pares no són conscients dels riscos potencials als quals s'exposen els seus fills quan fan ús de les xarxes socials, aplicacions de missatgeria, internet, etc. Una major supervisió dels pares sobre l'activitat en línia dels nens és fonamental en la prevenció de riscos en línia, i per a això és recomanable informar-se i instal·lar mecanismes de control parental per limitar el temps i els continguts als quals poden accedir els menors.

SEGURETAT A LES ESCOLES

Conscienciar i formar el professorat en situacions de ciberassetjament perquè actuïn com a canalitzadors i facilitadors d'informació.

És fonamental establir un protocol d'actuació comuna a tots els centres educatius per controlar aquest tipus de situacions. L'educació en seguretat en línia en les aules és un element indispensable per eradicar aquest problema.

MINIMITZAR EL RISC

Fomentar hàbits de bones pràctiques a l'espai virtual, com limitar el tipus i la quantitat d'informació personal que es comparteix a la xarxa, i supervisar l'activitat digital dels nostres fills ajudarà a reduir les possibilitats de patir un abús en línia.

PROTECCIÓ DE DADES

Utilitzar contrasenyes segures, no compartir-les amb terceres persones i bloquejar els dispositius també són regles indispensables per mantenir les dades personals fora de perill de potencials ciberassetjadores.

"És molt important que la societat en el seu conjunt sigui conscient de la importància de conscienciar els més joves dels riscos en línia als quals s'enfronten i les seves possibles conseqüències, perquè ells siguin capaços d'adoptar conductes responsables i exposar-se tan poc com es pugui a potencials perills com el 'cyberbullying'", ha assenyalat el product partner mànager consumer and mobile d'Intel Security Espanya, Francisco Sancho.

"En aquest sentit, creiem que la formació de pares i institucions educatives és un element clau per millorar les xifres actuals", afegeix.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés