Actualitzat 06/10/2017 14:28

Daniel Venteo recorre la història social catalana amb 900 "tresors documentals" en un llibre

Fotografia d''Autobiografia de Catalunya'
ENCICLOPÈDIA CATALANA

   El llibre reuneix pergamins, gravats, mapes, cartes, monedes, cartells, factures i fotografies

    BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

   L'historiador Daniel Venteo recorre la història social i també polític-econòmica catalana en el llibre 'Autobiografia de Catalunya' (Enciclopèdia Catalana) de la mà de 900 il·lustracions de "tresors documentals".

   En una entrevista d'Europa Press, l'autor ha explicat que la seva obra sorgeix de 180 arxius d'Europa i els Estats Units, amb 446 pàgines, que versen sobre els símbols nacionals i sobre les institucions més antigues de Catalunya, a més de la vida quotidiana dels ascendents catalans.

    Entre les seves pàgines es troben una gran diversitat de documents inèdits, en concret ho són "quatre de cada deu", ja que una gran part procedeix de la Xarxa d'Arxius Comarcals i d'adquisicions del propi Venteo per Internet i en rastres com Els Encants, ja que molts hereus sense cap vincle emocional amb els seus avantpassats es desprenen cada dia de moltíssims documents amb un alt valor documental, ha explicat.

   "Cada dia arriben als Encants vides senceres, i el mateix està succeint a Alemanya de gent que entre 1936 i 1939 van estar a la Legión Cóndor", ha detallat Venteo, que anima a recórrer a col·leccions privades, que a més aporten la mirada a temes de la quotidianitat.

    Les seves pàgines passen per punts com el certificat de defunció del filòsof Walter Benjamin conservat a Portbou, del que es coneixia la seva existència però que "mai s'havia pogut veure en color en tota la seva integritat".

ORGANITZACIÓ TEMÀTICA

   Fruit de 15 anys d'experiència, l'autor ha explicat que el llibre està organitzat de forma temàtica, no cronològicament, amb un "gran atractiu visual", ja que les seves pàgines proposen pergamins, gravats, mapes, contractes, cartes, monedes, cartells, factures i fotografies extrets d'una gran quantitat de col·leccions.

   Per exemple, l'obra travessa l'exili de catalans en els anys de la Guerra Civil; també la Catalunya sota el feixisme i la presència nazi, amb imatges sobre una exposició nazi en el Parlament organitzada pel consolat germànic i una altra dels alemanys en el Paranimf de l'Universitat de Barcelona.

   En ella també desfila l'oficial nazi Heinrich Himmler a l'Abadia de Montserrat, i "tresors" d'arxius de tota Catalunya exposats en tota la seva integritat perquè el lector els pugui escrutar amb la intenció que els documents parlin per si mateixos.

   "Són finestres a la memòria que permeten recuperar una història inabastable. Es podrien fer 100 volums, però això és una síntesi", ha assenyalat l'autor, que ha optat per posar la paraula 'autobiografia' en el títol perquè són els documents de centenars de catalans els que constitueixen aquesta història, sent, en les seves paraules, Catalunya explicant-se a si mateixa.

   No obstant això, no és un llibre amable, ja que no amaga els aspectes "més vergonyants" de la història catalana, com el treball infantil.

   Al seu judici, si el llibre només s'hagués realitzat des del punt de vista dels documents de l'Arxiu Nacional de Catalunya, "hauria estat una visió esbiaixada", i, al contrari, Venteo ha anat a cercar imatges a tot el món, però també a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés