Publicat 28/09/2016 21:20

La CRUE arriba a un preacord amb el Ministeri perquè els títols 'pre-Bolonya' s'imparteixin en 4 anys

Segundo Píriz, rector de la UEx
EUROPA PRESS

El Govern regularà la 'revàlida' de Batxillerat de 0 a 10 punts, deixant llibertat a les universitats en el tram de 10 a 14

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 28 set. (EUROPA PRESS) -

La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport han arribat a un preacord pel que la majoria de les carreres existents en mapa de titulacions s'impartirien en quatre anys.

Segons ha revelat en roda de premsa el president de la CRUE, Segundo Píriz, aquesta mesura afectaria a tots els títols 'pre-Bolonya', és a dir, aquells que existien abans de l'adaptació a l'espai Europeu d'Educació Superior (Dret, Biologia, Física, etc), a més dels graus de la branca biomèdica (llevat d'aquells amb regulació pròpia, com Medicina o Veterinària) i les enginyeries.

Es donaria "llibertat" a les universitats per crear títols nous de tres anys d'impartició, com permet el decret 3+2, amb un caràcter "més aplicat" i dedicats a una modalitat formativa més ràpida, tal com ha indicat.

El president de la CRUE ha insistit, sobre aquesta qüestió, de la importància que existeixi una "diferenciació" entre les titulacions de tres i quatre anys, recordant que el mateix ministre d'Educació en funcions, Íñigo Méndez de Vigo, rebutjava en una entrevista a Europa Press que els graus universitaris puguin estudiar-se en tres exercicis acadèmics si abans s'impartien en quatre o cinc.

En aquest sentit, Píriz ha argumentat que abans de Bolonya el 55% dels títols s'impartien en cinc i el 45% en tres anys, pel que reduir-los a tres resultaria "paradoxal".

Alhora, ha destacat que només el 20% dels estudiants que acaben la seva carrera opten per cursar un màster, a falta de beques, pels elevats preus públics o perquè no sent la necessitat d'aconseguir-ho per accedir al mercat laboral.

A aquest principi d'acord s'hi ha arribat en el marc de la comissió mixta entre la Crue i el mateix Ministeri creada per intentar "posar ordre" en la durada de títols després de la preocupació generada pel decret 3+2, amb la finalitat de donar una "coherència" al sistema d'educació superior.

El president de la CRUE ha insistit que aquesta regulació ha de realitzar-se a través d'"ordre ministerial" i ha destacat que tant el Govern com les universitats treballen "en aquesta línia".

DEMANEN "AGILITAT" AL MINISTERI

Píriz ha realitzat aquestes declaracions després de la celebració de l'assemblea de la CRUE a Santiago de Compostel·la, acompanyat del rector de la USC, Juan Viaño.

Durant la trobada, l'assemblea va acordar sol·licitar al Govern "que sigui àgil" en aquesta qüestió davant de la necessitat d'arribar a un acord "ràpid" sobre l'ordenació d'estudis de grau. "El factor temps en aquesta equació és fonamental, perquè si això no es resol ja tenim un problema".

Així, ha destacat que "el sentir general de l'assemblea" és avançar "amb aquesta filosofia" sobre la durada de les titulacions, que considera "un acord de mínims raonable", i que sol·licitarà "celeritat" al Ministeri perquè aquesta idea "pugui cristal·litzar com més aviat millor i tenir una ordre que reguli això".

PROVA D'ACCÉS UNIVERSITAT

El segon tema que ha abordat l'assemblea de la CRUE en Compostel·la es refereix a les noves proves d'accés a la universitat que substituiran a la selectivitat.

En concret, el Ministeri d'Educació s'encarregaria de la coordinació de la prova corresponent a la puntuació de 0 a 10 (la coneguda com a 'revàlida' de Batxillerat) i cada CA farà el seu examen basant-se en uns criteris generals per a tot el territori nacional.

La "discussió", segons ha afegit, està en la qualificació corresponent en el tram de 10 a 14, doncs el Govern deixa llibertat a cada universitat perquè reguli a la seva manera, el que podria acabar amb l'anomenat 'districte únic'.

Aquest tema ha generat "preocupació" entre els rectors de les universitats, tot i que el president de la CRUE ha destacat que "el sentir general" de les universitats és treballar "perquè no es trenqui el districte únic" i fer "un esforç de coordinació" perquè "un estudiant que s'examini a Galícia pugui estudiar en l'Autònoma de Madrid".

Per aquesta raó, es demanarà al Ministeri que reguli fins on pugui i es traslladarà a la sectorial d'Estudiantes de la CRUE que treballi en un sistema "al més semblant possible" a l'actual respecte a la qualificació del tram de 10 a 14, que fins ara es realitzava mitjançant una fase específica que permetia sumar punts (fins a 14) basant-se en unes taules de ponderació.

El president de la CRUE ha assenyalat, a més, que el Govern espanyol s'ha compromès a treure una ordre abans del 30 de novembre que desenvolupi el Reial decret en el qual es parla dels exàmens finals de Batxillerat.

Finalment, ha volgut traslladar un "missatge de tranquil·litat i certesa" als "milers estudiants, professors i famílies", convençut que "aviat" hi haurà "una solució" per clarificar l'accés a la universitat en el curs 2017-2018.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés