Actualitzat 08/03/2016 13:12

Creix tres punts el risc de pobresa femenina a Catalunya

El Tercer Sector Social lanza un mapa con 3.000 entidades sociales
EUROPA PRESS

El Tercer Sector fa una crida a "intensificar la mirada de gènere" per combatre la pobresa

   BARCELONA, 8 Març (EUROPA PRESS) -

   L'índex de risc de pobresa femenina en totes les edats ha crescut tres punts --del 18,8% al 21,6%-- a Catalunya, mentre que la taxa masculina ha disminuït, en passar d'un 20,7% a un 20,2%, segons dades del 2014 respecte al 2013 de l'Institut Català d'Estadística (Idescat), que reflecteixen que la taxa general ha augmentat 1,1 punts i se situa al 20,9%.

   Són xifres recollides a l'informe 'La feminització de la pobresa. Reivindicant una mirada de gènere', elaborat per Elisenda Rovira i amb la coordinació de Sònia Fuertes, que ha estat presentat aquest dimarts en el cicle de debats Catalunya Social, organitzats per la Taula del Tercer Sector Social amb la col·laboració del diari 'Ara' i de l'Ateneu Barcelonès.

   La taxa de risc de pobresa entre dones va augmentar a nivell global --els nivells més alts corresponen a la franja de 16 a 64 anys--, mentre que entre els homes va augmentar només entre els més grans de 65 anys i va disminuir a la resta.

   El director general de la Taula del Tercer Sector, Toni Codina, ha dit que la vulnerabilitat més gran de les dones té dues causes principals: la participació més baixa al mercat laboral i el fet que no es tingui en compte la feina de la llar, i ha fet una crida a "intensificar la mirada de gènere" en la lluita contra la pobresa.

MÉS FORMACIÓ PERÒ MENYS SALARI

   Segons l'estudi, les dones tenen més estudis de mitjana que els homes --0,6 anys més--, si bé aquesta formació més extensa "no serveix per cobrar més", han lamentat les autores de l'estudi.

   El document també aprofundeix en la bretxa salarial: el salari mig anual dels homes és de 24.253 euros, mentre que el de les dones és de 20.740 euros, i han estat els contractes indefinits els que mostren més diferència amb 8.000 euros bruts anuals.

   A més, alerta que un 11,7% dels treballadors catalans té risc de pobresa, si bé afecta més a la població femenina amb un 13,1% respecte al 10,5%, en el cas dels homes.

   Constata que el 57% de les dones treballa fora de casa --el 67,9% dels homes--; la feina a temps parcial és més femení per "conciliar la vida laboral amb la familiar", i l'atur és superior entre les dones que entre els homes, circumstàncies que porten les dones a cotitzar menys i a tenir pensions més baixes.

   Un altre dels indicadors que reflecteix aquesta desigualtat és la taxa de pobresa entre famílies monoparentals que és de 42,8% --menys que a l'any anterior, quan era del 43,3%--, perquè més del 90% d'aquestes famílies les encapçalen dones a Catalunya.

PATRIARCAT I POBRESA FEMENINA

   En el debat posterior a la presentació de l'informe, la presidenta de la Fundació Surt, Fina Rubio, ha relacionat la pobresa femenina amb la "societat patriarcal" que relega les dones a l'esfera privada i sense valor, cosa que també ha compartit la membre de Dones Pa'lante Paola Contreras.

   La cap de programes de Càritas Barcelona, Mercè Darnell, ha criticat que s'està "sobreutilitzant" el concepte de la pobresa infantil, ja que el que hi ha darrere és pobresa familiar i, sobretot, pobresa femenina, a més de carregar contra les pobreses inventades --energètica i d'habitatge--, segons ella, perquè provoquen que només s'abordi la situació de manera parcial, per la qual cosa ha defensat la renda garantida.

   Les ponents també han criticat la "visió androcèntrica" de les dades sobre la pobresa, i han reclamat una revisió profunda dels indicadors amb la introducció de la perspectiva del gènere.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés