Actualitzat 01/10/2014 17:49

Creix la demanda d'òvuls de donant a causa del retard de la maternitat

Fecundación in vitro
WIKIMEDIA COMMONS

BARCELONA, 1 oct. (EUROPA PRESS) -

La demanda d'òvuls de donant per a fecundació 'in vitro' ha crescut exponencialment els últims anys a causa del retard de la maternitat, ha advertit aquest dimecres el director del Departament d'Obstetrícia, Ginecologia i Medicina de la Reproducció de l'Hospital Universitari Quirón Dexeus, Pedro Barri.

"Els 40 anys són els nous 30, però la nostra reserva ovàrica no varia per cuidar-nos més o arribar més sanes als 40", ha destacat Barri en un comunicat, en què també ha informat que cada vegada és més comú l'ús d'òvuls de donant, en especial per l'edat de la pacient.

De fet, fins al 35% de les fecundacions 'in vitro' es porten a terme amb ovòcits de donant: "Acudeixen a la donació després d'haver intentat de manera natural tenir fills i després mitjançant fecundació 'in vitro', pel que sol tractar-se de dones en edat avançada, de les quals la taxa d'èxit amb òvuls propis és molt inferior a la d'òvuls donats".

Ha afegit que acudir a un banc d'òvuls significa "renunciar a la concepció de fills genèticament propis, fet que podria haver-se evitat preservant la fertilitat abans dels 35 anys".

Poden ser donants les dones d'entre 18 i 35 anys amb una funció ovulatòria normal i sense malalties genètiques que puguin suposar un risc per a la possible receptora, cosa que es detecta a través d'un innovador sistema.

Es tracta d'un test preconcepcional que desxifra fins a 4.000 mutacions genètiques que poden ser causa de més de 200 malalties genètiques recessives, i proporciona informació genètica sobre la condició de 'portador' de certes mutacions causants de malalties dels futurs progenitors.

L'elecció de la donant no correspon a la receptora, sinó a l'equip mèdic --la llei és molt estricta pel que fa a la preservació de l'anonimat--, encarregat de buscar la màxima similitud fenotípica i immunològica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés