Actualitzat 30/03/2017 23:46

Creix el consum de webs en català i les deu més visitades tenen versió en català

El 94,3% de la població a partir de 15 anys entén el català

BARCELONA, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

El 54,5% de la població de Catalunya que ha consultat Internet ha visitat pàgines en català, el consum de les quals ha crescut set punts en relació amb l'any anterior, segons l'Informe de Política Lingüística 2015, que ha presentat aquest dimecres al Parlament el conseller de Cultura, Santi Vila, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

En roda de premsa després de lliurar l'informe a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han explicat que, per primera cop, els deu webs més visitats a Catalunya tenen versió en català, i sis dels deu programes de missatgeria més utilitzats tenen versió catalana.

Han afirmat que el 30% dels webs de les grans marques tenen versió en català, així com el 60% dels seus telèfons d'atenció al client.

Amb dades del 2013, el 94,3% de la població a partir de 15 anys entén el català i el 80,4% el sap parlar, en un territori en el qual 662.300 persones tenen llengües inicials diferents del català i del castellà.

L'informe del 2015 destaca que de les 50 ciutats més poblades de Catalunya, Sant Cugat del Vallès és on més se sap parlar català, amb un 82,2%, i Santa Coloma de Gramenet és la que menys, amb un 50,6%.

Les Terres de l'Ebre té el percentatge més alt de població que té el català com a llengua inicial, d'identificació i habitual --superior al 70%--, mentre que l'entorn metropolità de Barcelona és la zona en la qual menys es declara com llengua inicial.

El conseller de Cultura ha assegurat que la situació de la llengua catalana és "raonablement positiva, però que té elements de fragilitat", com són els àmbits de la justícia i del cinema.

MITJANS EN CATALÀ

El 26,5% de lectors de llibres van llegir un llibre en català, percentatge superior al 2014, que era del 24,8%, i ha crescut sis punts el consum d'espectacles en català.

L'informe assenyala que la ràdio és el mitjà amb major consum en català, amb el 64,1%, el percentatge de teleespectadors que han vist programes en català ha baixat del 54,2% al 51,8%, i el consum dels diaris en català ha disminuït dos punts respecte a 2014.

El percentatge de sentències en català se situa al 8,4%, i són els jutjats de primera instància els que emeten més, gairebé una de cada quatre, i han destacat l'augment del català en els documents notarials.

Franquesa ha destacat l'increment d'inscrits al Consorci per a la Normalització Lingüística (CNPL) després de cinc anys de caiguda, i han estat de 70.946 persones, que suposa un 5% més que l'any anterior.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés