Publicat 09/05/2016 12:12

Creen un mètode bioinformàtic per predir l'eficàcia de teràpies antiretrovirals

Supercomputador MareNostrum
BSC-CNS

BARCELONA, 9 maig (EUROPA PRESS) -

El Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) i l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa han creat un mètode bioinformàtic per predir l'eficàcia dels fàrmacs antiretrovirals que combaten mutacions diferents del VIH.

El treball, publicat en 'Journal of Chemical Information and Modeling', ha demostrat l'èxit d'una anàlisi bioinformàtica que pot ser executada en menys de 24 hores amb un equip relativament petit que fa un pas més cap a la medicina personalitzada.

L'eina permet predir l'efecte de cada mutació en la resistència del virus a aquests fàrmacs, i facilita la decisió de quin fàrmac pot tenir més eficàcia en cada cas concret, en funció del virus causant de la infecció.

En concret, el mètode ha estat eficaç per predir les resistències als medicaments 'amprenavir' i 'darunavir' de virus amb mutacions genètiques en una proteïna del VIH-1, i podria ser "fàcilment" aplicat a altres fàrmacs i proteïnes, segons els impulsors del mètode.

Actualment, la predicció dels efectes de les mutacions del VIH sobre l'eficàcia dels fàrmacs es realitza d'acord amb la informació obtinguda d'altres pacients, el que genera la limitació de no poder donar resposta quan el virus desenvolupa mutacions no registrades anteriorment.

El mètode desenvolupat pel BSC-CNS i IrsiCaixa --promogut per La Caixa i la Conselleria de Salut de la Generalitat-- vol superar aquestes limitacions, al fer prediccions d'acord amb les característiques de cada mutació genètica i als canvis que aquesta mutació provoca en les proteïnes del virus que actuen com dianes per als fàrmacs.

L'eina, que combina la seqüenciació de l'ADN del VIH, la detecció de les mutacions genètiques, el modelat computacional de les proteïnes i la simulació de l'acoblament dels fàrmacs, està disponible via web de manera gratuïta per als investigadors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés