Actualitzat 30/12/2016 13:41

Un cos celest amb trets de cometa s'acosta a l'òrbita de la Terra

Recreación artística de  2016 WF9
NASA/JPL-CALTECH

MADRID, 30 des. (EUROPA PRESS) -

La missió NEOWISE de la NASA ha descobert alguns cossos celestes que viatgen pel nostre sistema solar, incloent-ne un situat entre la difusa línia dels asteroides i els cometes.

Un cos anomenat 2016 WF9 va ser detectat pel projecte NEOWISE el 27 de novembre del 2016. Està en una òrbita que el duu en un recorregut panoràmic del nostre sistema solar. En el punt més distant del Sol, s'aproxima a l'òrbita de Júpiter.

Al llarg de 4,9 anys terrestres, viatjarà cap a l'interior, i passarà per sota del cinturó d'asteroides principal i l'òrbita de Mart fins que oscil·li tot just dins la mateixa òrbita de la Terra. Després d'això, es dirigirà cap al sistema solar exterior. Els cossos en aquests tipus d'òrbites tenen múltiples orígens possibles; podria haver estat un cometa, o podria haver-se desviat d'una població de cossos foscos al cinturó d'asteroides principals.

2016 WF9 s'acostarà a l'òrbita de la Terra el 25 de febrer del 2017. A una distància de 51 milions de quilòmetres. La seva trajectòria està ben calculada, i l'objecte no suposarà cap amenaça per al nostre paneta en un futur proper.

Un asteroide diferent, descobert per NEOWISE un mes abans, és clarament un cometa, que allibera pols en acostar-se al Sol. Aquest cometa C/2016 U1 NEOWISE, "té moltes més possibilitats de ser visible a través d'un telescopi, tot i que no podem estar-ne segurs perquè la brillantor d'un cometa és notòriament impredictible", ha dit Paul Chodas, que es dedica a l'estudi d'esteroides pròxims a la Terra en el Jet Propulsion Laboratory. Segons publica Universe Today, aquest cometa podrà ser visible a simple vista a mitjan gener.

NEOWISE és el caçador d'asteroides i cometes que ha seguit la missió de l'observatori espacial Wide-Field Infrared Explorer (WISE). Després de descobrir més de 34.000 cossos celestes durant la seva missió original, NEOWISE va ser tret la hibernació el desembre del 2013 per trobar i aprendre més sobre asteroides i cometes que podrien representar un perill per a la Terra. Si 2016 WF9 resulta ser un cometa, seria el desè descobert des de la reactivació. Si resulta ser un asteroide, seria el número cent que s'ha descobert des de la seva reactivació.

El que els científics de NEOWISE saben és que 2016 WF9 és relativament gran: D'aproximadament 0,5 a 1 quilòmetre de diàmetre. També és força fosc i només reflecteix un petit percentatge de la llum que cau sobre la seva superfície. Aquest cos s'assembla a un cometa en la seva reflectivitat i l'òrbita, però sembla que no té cap característica de núvol de pols i gas que el pugui definir com a tal.

"2016 WF9 podria tenir orígens cometaris", ha dit l'investigador principal adjunt James "Gerbs" Bauer de Jet Propulsion Laboratory. "Aquest cos il·lustra que la frontera entre els asteroides i cometes és difusa".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés