Actualitzat 01/10/2014 18:20

Correspondència inèdita d'Octavio Paz amb intel·lectuals catalans centra una mostra a Barcelona

Una de las cartas de Octavio Paz a Antoni Tàpies
EUROPA PRESS

BARCELONA, 1 oct. (EUROPA PRESS) -

El Consolat General de Mèxic a Barcelona ha dedicat l'exposició 'Escriptura indeleble de l'incendi' a l'escriptor i poeta Octavio Paz amb motiu dels actes de commemoració del seu naixement, en una mostra que posa sobre la taula la important relació de l'autor amb Catalunya, a través de cartes i textos inèdits amb intel·lectuals de la seva època com Antoni Tàpies i Joan Miró.

El comissari Aurelio Major ha explicat als periodistes aquest dimecres que Paz va mantenir un vincle amb Catalunya "molt intens", i que s'amplificarà amb els anys, materialitzant-se fins i tot en el canvi de nom d'un institut de la ciutat per posar-li el seu el 1994, amb Jordi Pujol de president de la Generalitat, tot i que aquesta relació va viure un parèntesi els anys de la Guerra Civil.

L'exposició és gratuïta i oberta al públic i podrà veure's fins a l'1 de desembre després de la seva inauguració la tarda d'aquest dimecres a la Casa Muley Afid de Barcelona, i tracta de la "intensa i fructífera relació" que va mantenir amb noms com Joan Brossa, Frederic Amat, Pere Gimferrer, Josep Palau i Fabre, Carlos Barral, Hans Meinke i Nicanor Vélez, a més de Tàpies i Miró.

Segons ha comentat, el títol de l'exposició procedeix d'un vers de Pau dedicat a Tàpies en el llibre que van fer junts, 'Petrificada petrificant', en què el pintor es va encarregar dels gravats i ell del text.

La mostra inclou correspondència inèdita d'arxius públics i privats, obra plàstica de Frederic Amat i Alberto Gironella; llibres singulars i d'artista, primeres edicions, assajos publicats en revistes catalanes no recollits en les seves obres completes, fotografies i articles des de 1937 i cartells.

AFINITAT ARTÍSTICA

Testimoni d'aquests contactes entre creadors, la mostra ret homenatge als llaços d'estima intel·lectual, afinitat artística i compromís moral del Premi Nobel de Literatura mexicà amb molts dels protagonistes de la cultura i art catalans.

A més d'aquesta correspondència, l'exposició ensenya l'únic dibuix conegut de Pau, publicat el 1991 i fet el 1968 quan Pau va arribar al port de Barcelona després de renunciar com a ambaixador de Mèxic a l'Índia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés