Actualitzat 16/12/2016 14:48

El Conca posa deures al Liceu en governança, treball comunitari i vincle amb el territori

El pte.Conca C.Duarte, la sec.M.Gisbert y el dtor.R.Guasch
EUROPA PRESS

Assenyala debilitats i fortaleses en una document d'avaluació en el qual el teatre se sent "còmode"

BARCELONA, 16 des. (EUROPA PRESS) -

El Consell Nacional d'Art de Cultura i de les Arts (Conca) ha posat deures al Gran Teatre del Liceu de Barcelona en els àmbits de la governança, el treball comunitari i d'estrenyiment del vincle de la institució amb territori en l'Avaluació Estratègica del Gran Teatre del Liceu 2012-2013 i 2015-2016.

El document detecta debilitats i fortaleses i emet una sèrie de recomanacions no vinculants al coliseu líric, han explicat el president del Conca, Carles Duarte, i la secretària de l'organisme, Mercè Gisbert, en roda de premsa, al costat del director del Liceu, Roger Guasch.

Des del punt de vista de la governança, s'ha produït una "ruptura de lleialtats" pel que fa a l'aportació de recursos de les institucions públiques durant la crisi, que no ha derivat en un canvi en el nivell de representativitat del patronat, ha observat Duarte.

En aquesta línia, Gisbert ha manifestat la necessitat de portar a terme una modificació dels estatuts que reflecteixi el nivell de representació, cosa que el director del teatre, Roger Guasch, ha vist amb bons ulls, si bé ha admès la dificultat del repte.

També a l'àmbit de la governança, l'informe manifesta la necessitat que els perfils tècnics, més enllà de l'equip directiu, siguin experts de l'àmbit operístic per millorar la presa de decisions, així com ha instat a una major cooperació amb altres teatres nacionals.

Una de les fortaleses del teatre és la del superàvit del teatre líric els últims anys gràcies a una evolució de pujada dels ingressos que superen els aconseguits per activitats de patrocini, tot i que això "no significa que els problemes estiguin resolts", segons la secretària del Conca.

"No cal abaixar la guàrdia i continuar en aquesta sendera per intentar equilibrar la despesa amb els ingressos", ha dit Gisbert, que ha proposat també la creació de nous productes culturals per a la consecució de nous públics.

Pel que fa a la programació, ha proposat l'ús del Foyer per fer un altre tipus d'activitats diferents a les quals acolliria la Sala Gran, amb espectacles més contemporanis o òperes de petit format no aptes per a un públic tan general, ha exemplificat la secretària del Conca.

Des del punt de vista social, el document parla de la necessitat de pensar òperes compartides amb altres llocs del territori, tenint en compte que es tracta d'un teatre públic, del qual ha destacat la seva vessant digital.

Ha apostat també per adoptar polítiques de descomptes i abonaments populars perquè l'estratègia de preus s'adapti al caràcter públic, si bé el director ha comptat que entre 2014 i 2015 van posar a la venda 150.000 entrades amb descomptes.

La secretària del Conca ha destacat que l'informe és com una foto del teatre, i no avalua el procés de canvi iniciat fa tres anys respecte a temporades anteriors.

El Liceu és "un dels equipaments centrals del país", ha recordat Duarte, que ha dit que volen que es mantingui com a peça clau i líder del territori.

FORTALESES DEL TEATRE

Com a fortaleses, ha destacat la planificació estratègica del teatre 2014-2017, perquè significa que té objectius marcats en funció dels quals dirigeix les seves accions, així com el superàvit del coliseu líric en els últims exercicis.

En la mateixa direcció, ha celebrada que el taquillatge superi el mecenatge gràcies a un augment de públics en les últimes temporades que en la temporada passada es va materialitzar en un índex d'ocupació del 88,7%.

"Tant l'orquestra com el cor han començat una evolució cap a la visibilitat pública més enllà del seu treball en el mateix teatre dirigida a l'excel·lència", ha subratllat Gisbert.

Duarte ha remarcat que els informes del Conca reflecteixen l'"erosió dramàtica" soferta pel sector cultural a causa de a la reducció dels pressupostos públics.

RESPOSTA DEL LICEU

"Ens sentim bé en aquest informe, ens sentim còmodes", ha dit el director del Liceu preguntat per la seva valoració global del document, tot i que ha discutit alguns aspectes com la comparació amb altres teatres com el Teatro Real de Madrid, el Theater Basel de Suïssa i el Royal Opera House britànic, entre d'altres perquè alguns tenen lloguers gratuïts, que podrien ser considerats una subvenció encoberta.

"Hi ha coses en les quals podríem diferir, i moltes coses les estem assumint", com la intenció de portar al Foyer concerts de música contemporània i cooperar amb grans teatres de la capital catalana a través del projecte Barcelona Obertura.

"El Liceu és més social ara que fa tres anys, tot i que ens queda molt", ha dit Guasch, que ha remarcat que el 12 de gener presentaran el pla social, i ha lamentat en el tema pressupostari el gran problema és el dèficit estructural de quatre milions d'euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés