Actualitzat 30/03/2017 18:26

La comunitat educativa reclama al Govern 142 milions extra als Pressupostos 2017

Convoquen una manifestació aquest dissabte per reclamar la inversió del 6% del PIB

BARCELONA, 10 nov. (EUROPA PRESS) -

Representants de la comunitat educativa han reclamat aquest dijous al Govern que els Pressupostos 2017 en els quals treballa actualment incloguin una partida extra de 142 milions d'euros per abordar necessitats pendents de l'ensenyament català, com poder cobrir les substitucions, i que serà una de les reclamacions que faran en la manifestació convocada per la Marea Groga per a aquest dissabte a Barcelona.

En roda de premsa, el portaveu d'Ustec·Stes, Ramon Font, ha apuntat que 80 d'aquests milions servirien per retornar a l'horari lectiu de 18 hores en educació secundària i 23 a primària; 40 es podrien destinar a cobrir les substitucions des del primer dia de baixa; 11 a pagar la nòmina de juliol dels substituts, i 11 per recuperar la reducció de dues hores lectives per a professors de més de 55 anys.

Font, al costat de representants de CGT Ensenyament, el Sepc i la Fapac, ha destacat que la manifestació d'aquest dissabte tornarà a reivindicar que s'inverteixi en ensenyament el 6% del PIB com marca la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) --que equivaldria a 13.000 milions--, respecte del 2,04% que s'inverteix actualment.

La marxa del 12 de novembre, que té el suport de mig centenar d'agrupacions de l'àmbit educatiu i polític, sortirà a les 17 hores de plaça Universitat, avançarà pel carrer Pelai, la de Via Laietana, i acabarà en la plaça Sant Jaume, on faran una assemblea fins a les 20.00 hores.

El representant de CGT Ensenyament, Arnau Rodellar, ha lamentat que les ràtios en l'ensenyament català són superiors a les recomanades, amb 28 alumnes per professor en primària, respecte dels 20 recomanats, 33 en lloc de 25 en Secundària, i 42 en lloc de 30 en Batxillerat, i ha afegit que falten educadors socials i d'educació especial.

El representant de la Fapac Xavier Flores ha alertat que s'ha "utilitzat" la baixada demogràfica per tancar classes de P3, quan podria haver-se aprofitat per millorar la qualitat reduint les ràtios d'alumnes per classe, a més que no s'està abordant l'augment de places que necessitarà l'ESO, que tindrà el seu pic més alt el 2020.

La mestra de guarderia Lucía Ribas ha afegit que des de 2011 la Generalitat ha deixat d'invertir en centres públics per a menors de tres anys, mentre que fins al 2011 aportaven 1.800 euros per nen a l'any, i actualment el pes recau en els ajuntaments i les famílies.

"Estem parlant de començar a recuperar, no de créixer", ha conclòs Font, que ha criticat que en les reunions recents --l'última a inicis de mes-- amb la consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz, no els ha esmentat les partides que preveuen en els comptes de 2017 per a educació.

LOMCE

La portaveu del Sepc, Andrea Terrón, ha reiterat la petició a Ruiz que no s'apliqui l'"atac a l'educació pública catalana" que suposa la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), així com el decret d'ensenyament superior conegut com a '3+2', que han detectat que es comença a implementar tot i la moratòria que va aprovar el Parlament l'abril, davant del que faran una protesta el 17 de novembre.

"La Lomce s'està aplicant a Catalunya", tot i que Ruiz es comprometés a no fer-ho, ha criticat el representant d'Ustec·Stes, que ha posat com a exemple les proves de tercer de primària.

INFORME DEL SÍNDIC

Des d'Ustec·Stes han coincidit en la problemàtica de la segregació escolar apuntada pel Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en un informe aquest dimecres, i han afegit que es posa per davant la llibertat d'elecció de les famílies abans que el dret a l'educació dels nens: "Si tot el món va a l'escola que li toca, tot el món es preocuparà que totes les escoles siguin bones".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés