Publicat 26/05/2016 14:32

Comín diu que es va endarrerir l'enviament del protocol de enterovirus als CAP per no alarmar

Josep Maria Argimon, David Elvira y Toni Comín
EUROPA PRESS

Afirma que els hospitals ho van saber el primer dia i que es va identificar el risc ràpidament

BARCELONA, 26 maig (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut va endarrerir una setmana l'enviament del protocol d'actuació per enterovirus als pediatres dels centres d'atenció primària (CAP) de manera "deliberada" per no generar alarma, després de conèixer l'alerta del brot amb afectació neurològica en menors de sis anys, si bé ha informat als hospitals catalans el mateix dia.

Ho ha dit el conseller Toni Comín en una compareixença davant de la Comissió de Salut del Parlament per donar compte de la seva gestió sobre el brot de enterovirus amb afectacions neurològiques després de les crítiques rebudes.

Comín, que ha comparegut a petició pròpia i d'alguns grups, ha defensat la seva gestió: "Vam saber identificar la situació de risc des del primer moment", quan hi havia deu possibles casos, a més del cas greu d'abril.

Ha explicat que el divendres 6 de maig, quan es va produir l'alerta assistencial, es va difondre el protocol utilitzat a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona a tota la xarxa hospitalària, però l'enviament als CAP no es va produir fins al divendres 13, una setmana més tard.

Assegura que la diferència temporal ha estat deliberada perquè entenia que era molt important poder donar respostes i no generar alarma: "La medicina no respon de manera improvisada; l'anàlisi científic necessita temps".

Segons matisen fonts de Salut, tots els afectats procedien d'altres hospitals o van ingressar per les urgències de l'hospital, i els casos aguts que poguessin arribar als CAP s'haguessin traslladat directament a l'hospital en veure els símptomes.

Han dit que el protocol era "100% hospitalari" amb manifestacions greus i agudes, mentre que en atenció primària es va comunicar de manera més informativa després perquè aquesta situació no pivota en els ambulatoris, sinó als hospitals.

També el divendres 6 de maig es va transmetre la informació al telèfon del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) 061 del CatSalut Respon.

MESURES DE SALUT

Comín ha explicat davant de la Comissió que l'Hospital Vall d'Hebron [le] ha informat el dia 6 de l'augment de quadres de enterovirus més greus --rombencefalitis amb inflamació del sistema nerviós central--, per la qual cosa es va reforçar la vigilància epidemiològica i l'assistència en casos amb risc, ha relatat.

Aquest mateix dia es va crear una taula de seguiment amb responsables de la Conselleria i una comissió complementària que va decidir difondre el protocol a la xarxa hospitalària; a més, el protocol s'ha actualitzat quatre vegades.

Ha argumentat que no es va informar a l'opinió pública fins al dimarts 17, mitjançant una nota de premsa cap a les 20 hores, perquè "calia determinar si el nombre de casos era excepcional o no" i saber la relació entre el enterovirus i les afectacions neurològiques.

Per això, considera que hagués estat una "irresponsabilitat" donar explicacions públiques llavors, alguna cosa que va fer el dijous 19 de maig en roda de premsa, després que dimecres 18 concedís una entrevista en TV3, pactada i anunciada amb anterioritat, ha dit.

"IMPROVISACIÓ ZERO"

Comín ha respost als grups que "totes les decisions s'han fet amb una improvisació zero" i que, després de repassar-les totes, tornaria a prendre les mateixes.

Ha remarcat que tornaria a enviar el protocol una setmana més tard als CAP, esperar als resultats de laboratori per convocar la roda de premsa i no anul·lar l'entrevista de TV3 per a "no donar lloc a rumors".

L'OPOSICIÓ

Assumpta Escarp (PSC) ha criticat les 40 hores de "foscor informativa" que han generat alarma social; Jorge Soler (C's) ha avisat que informar als pacients és una obligació sanitària i considera que es podria haver fet alguna cosa més.

Des del PP, Santi Rodríguez ha dit que les recomanacions a la ciutadania es podrien haver llançat el mateix dia de l'alerta, i "més quan les recomanacions a la població no són extraordinàries sinó les ordinàries d'higiene", i creu que el sistema sanitari ha fallat.

Eulàlia Reguant (CUP) ha criticat el retard de l'enviament del protocol als ambulatoris i també ha lamentat que les comunicacions als centres educatius es faci el 20 de maig, quan "la situació o el pànic se n'ha anat estenent".

Albano Dante Fachín (SíQueEsPot) ha afirmat que l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPC) es va assabentar del brot a través dels mitjans --la qual cosa ha negat el conseller--, i Alba Vergés (JxSí) ha qualificat Comín d'"un dels consellers més pròxims de la història dels governs de Catalunya".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés