Actualitzat 29/03/2017 22:34

Comín anuncia la restauració de l'Agència de Salut Pública i la seva estructura territorial

Marta Ribas (SíQueEsPot): "No pot ser que l'IVA d'un 'Kit-Kat' sigui el mateix que el d'una pera"

BARCELONA, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut, Toni Comín, ha anunciat aquest dimarts al Parlament que la Conselleria de Salut ultima un paquet de mesures per restaurar l'Agència de Salut Pública de Catalunya i la seva estructura territorial, després que el 2014 el Govern li tragués el seu caràcter d'ens interdepartamental i independent i passés a dependre de la Secretaria de Salut Pública.

En resposta a una interpel·lació parlamentària de la diputada de SíQueEsPot Marta Ribas, Comín ha sentenciat que les polítiques de salut pública interdepartamentals "només poden ser efectives des del territori".

Ha detallat que, per aquesta raó, el Govern està ultimant un decret per recuperar l'estructura territorial de l'Agència de Salut Pública amb l'objectiu que recuperi "totes les delegacions", i ha afegit que en el pròxim període de sessions presentarà una llei per recuperar aquest ens a tots els seus efectes.

L'Agència de Salut Pública es va crear el 2009 amb el suport de tots els partits amb l'objectiu d'involucrar totes les consellerias i departaments del Govern en la prevenció i la promoció de la salut, però el 2014 va perdre aquesta transversalitat i va quedar adscrita a la Conselleria de Salut.

A més de recuperar aquest ens, Comín ha assegurat que els Pressupostos del 2017 incrementaran la partida destinada a salut pública, i ha defensat aquest àmbit com essencial per millorar la vida dels catalans i l'atenció a les seves necessitats.

Comín ha fet aquest anunci en resposta a una interpel·lació de Ribas per reclamar polítiques públiques que millorin els hàbits alimentaris de la població, i han estat especialment dràstics amb els aliments insans i facilitant l'accés a menjar de qualitat a les famílies vulnerables.

El conseller ha lamentat que les principals causes de mortalitat a Catalunya --cardiorespiratòries, diabetis i càncer, entre d'altres-- es deguin a malalties cròniques relacionades amb mals hàbits de vida, sobretot l'alcohol, el tabac, la mala alimentació i el sedentarisme.

Desafortunadament, aquests mals hàbits "estan fortament condicionats per factors estructurals que les persones no elegeixen" i que tenen una altíssima correlació amb la salut, i han estat decisius elements com el nivell de renda i l'educació dels pares.

Ha destacat que, segons les dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (Esca), un 30% dels adults catalans no segueix les recomanacions de la dieta mediterrània i el sobrepès afecta ja la meitat de la població, mentre que tres de cada quatre persones basa la seva dieta en aliments processats.

ELS IMPOSTOS DELS ALIMENTS

Ribas ha destacat que "no pot ser que l'IVA d'un 'Kit-Kat' sigui el mateix que el d'una pera', i ha reclamat gravar els aliments processats, controlar l'etiquetatge amb l'objectiu que els ciutadans estiguin ben informats i vigilar als 'lobbies' del sector.

Precisament ha destacat que l'alimentació insana és actualment una pandèmia que cal combatre amb mesures que no impliquin despesa econòmica, com el control públic per ajudar famílies sense recursos a accedir a aliments nutritius i equilibrats.

Segons ha detallat, a Catalunya hi ha cada any 11.000 morts per malalties derivades d'una alimentació dolenta, que tenen un cost sanitari del 26% del pressupost de Salut: "El fet més greu és que hi ha un biaix de classe i gènere i que la renda econòmica afecta molt a l'alimentació".

"Només els que tenen més poden permetre's productes sans" ja que consumir aquest tipus d'aliments implica uns 100 euros més a la setmana per família, ha advertit, i ha assegurat que no es pot atacar aquest problema únicament amb campanyes divulgatives que es refereixin a la responsabilitat de cadascú.

PLA DE SALUT

Comín ha coincidit en la necessitat d'atacar aquest problema, ha recordat que com a conseller no té competències per regular la fiscalitat ni modificar l'etiquetatge dels productes, però ha defensat que el pla de la Conselleria de Salut per millorar els hàbits saludables funciona bé.

Així i tot, ha anunciat que el millorarà amb l'objectiu de reforçar les accions preventives des de l'atenció primària, que també potenciarà les actuacions amb especialistes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés