Actualitzat 20/07/2017 12:39

Un codi vetllarà per la presència normalitzada i no estereotipada del col·lectiu LGTBI en mitjans

Mireia Mata, Roger Loppacher (CAC) i Neus Bonet
EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 jul. (EUROPA PRESS) -

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), en col·laboració amb la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha elaborat un codi de recomanacions que vetllarà per una presència "normalitzada i no estereotipada" de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals (LGTBI) als mitjans audiovisuals.

El document 'Recomanacions sobre el tractament de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals en els mitjans audiovisuals' formula 19 recomanacions que fan referència al llenguatge, els recursos visuals, la informació, la ficció, l'entreteniment i la publicitat, i dóna resposta a la llei per eradicar la LGTBIfòbia.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha assegurat aquest dijous en roda de premsa que aquesta sèrie de recomanacions pretén ser "molt útil" per a una presència normalitzada i no estereotipada del col·lectiu i avançar cap a una societat més lliure i respectuosa, i ha considerat que seria bo que aquesta sèrie de recomanacions es fessin extensives a les xarxes socials.

El document recull un glossari que intenta aclarir els conceptes principals relacionats amb la construcció social del gènere, una sèrie d'expressions a evitar al costat de les expressions inclusives corresponents i un apartat de recursos amb entitats i associacions de persones LGTBI.

Entre les recomanacions que apunta el document sobre el llenguatge està l'ús d'un sense expressions discriminatòries ni ridiculitzadores, no tractar la transidentitat i la intersexualitat com a patologies, donar visibilitat a les persones LGTBI infrarepresentades com els ancians, les dones i els immigrants, i l'ús d'un llenguatge precís i un to neutre per evitar dobles lectures.

En els recursos visuals i la informació, el document del CAC advoca per impulsar una representació gràfica i audiovisual plural i no estereotipada, fomentar una visió realista de les persones LGTBI, evitar l'espectacularització i banalització, informar sobre les agressions i els recursos a la disposició dels agredits i l'ús de fonts institucionals i experts.

Les recomanacions sobre ficció i entreteniment aposten per una presència normalitzada en sèries, programes i anuncis, fugir d'imatges estereotipades, mostrar la diversitat de famílies existent en la societat, trobar un equilibri entre l'humor i el respecte al col·lectiu LGTBI, i potenciar la reflexió quan es presenten personatges intolerants.

CATALUNYA DIVERSA

La directora general d'Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, ha remarcat que Catalunya valora la diversitat, i ha ressaltat que encara que s'han fet avanços notoris "encara hi ha drets que és necessari defensar" i que aquest document pot ajudar la presència normalitzada.

La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, ha considerat que les recomanacions poden ser una eina "útil" per a la professió, i per donar visibilitat al col·lectiu d'una forma normalitzada, qüestió que també és responsabilitat de la professió.

El codi de recomanacions insta a dirigir-se al CAC o a l'Àrea d'Igualtat de Tracte i no discriminació de persones LGTBI de la Generalitat per comunicar una representació o contingut inadequat o estigmatitzant del col·lectiu en els mitjans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés