Publicat 12/12/2016 16:45

Científics espanyols ideen un kit de diagnòstic per a la leucèmia semblant a un test d'embaràs

Moirai Biodesign
MOIRAI BIODESIGN

MADRID, 12 des. (Portaltic/EP) -

Moirai Biodesign, una start-up espanyola formada per un grup de científics experts en biomedicina, s'ha proposat detectar la leucèmia amb un test semblant al d'embaràs, un sistema que no necessita punció ni anàlisi de laboratori.

Amadis Pages, CEO de Moirai Biodesign i un dels cinc investigadors embarcats en el projecte, explica que a la leucèmia i en altres tipus de càncer, les cèl·lules tumorals dels pacients contenen unes molècules que no existeixen a les cèl·lules sanes, els anomenats biomarcadors.

"El nostre dispositiu de diagnòstic serà capaç de detectar aquests biomarcadors a la sang del pacient. Funcionarà com un test d'embaràs", subratlla. El projecte consisteix en un kit de diagnòstic per a la leucèmia mieloide aguda, un sistema ràpid i de baix cost i amb el qual no es necessita ni una punció lumbar ni una anàlisi de laboratori, com expliquen els creadors en un comunicat.

Els cinc científics darrere de Moirai Biodesign han recorregut al finançament col·lectiu a la plataforma Indiegogo per recaptar fons per al projecte. A més, expliquen, es destinaran fins a un 20% de les donacions a Unoentrecienmil i a Breakthrough Cancer Research, dues fundacions que lluiten contra la leucèmia infantil.

Des de Biodesign expliquen que "el dispositiu funcionarà gràcies a la nostra tecnologia Plug and Play RNA, una molècula amb dos components: el sensor, que detectarà un biomarcador, i el 'trigger', que tenyirà la tira reactiva de paper. La molècula funcionarà de tal manera que el 'trigger' només s'activarà en el cas que el sensor detecti el biomarcador".

Els creadors destaquen que a més d'abaratir costos i accelerar processos gràcies a la tecnologia Plug and Play RNA, un dels avenços més importants d'aquest dispositiu és que com que no serà invasiu, no es necessitarà fer una biòpsia al pacient, i consideren que serà de gran utilitat en països amb recursos econòmics limitats i especialment en hospitals de campanya.

Aquests cinc investigadors també pensen utilitzar aquesta tecnologia per desenvolupar teràpies i mètodes d'identificació de cèl·lules tumorals per ajudar els metges en l'extracció de tumors. "A llarg termini, volem diagnosticar i curar molts altres tipus de càncer. Ens proposem estalviar temps i diners i, sobretot, salvar vides", explica Pages.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés