Publicat 01/07/2016 13:49

Científics analitzen els efectes en els oceans després de cinc anys de Fukushima

Fukushima antes y después
TEPCO

L'investigador de la UAB Pere Masqué participa a l'estudi

BARCELONA, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

Un equip de científics internacionals, entre els quals figura l'investigador de la UAB Pere Masqué, avaluen aquest divendres a Yokohama (Japó) els efectes de la fuga radioactiva que a les plantes nuclears de Fukushima Daiichi (FDNPP) l'11 de març del 2011.

L'estudi es presenta al congrés Goldschmidth 2016 i pretén exposar les conseqüències que ha tingut l'accident per als oceans i la fauna marina, ha informat la UAB en un comunicat.

Els resultats demostren que, després de cinc anys, els nivells de radiació estan disminuint a l'àrea afectada, a excepció de la zona portuària més pròxima a la planta nuclear, on continuen les fugues.

Amb aquest estudi els investigadors volen remarcar la falta de suport per continuar amb l'assessorament científic que permet saber com evolucionen els nivells de radiació, essencial per entendre els riscos a llarg termini.

CINC ANYS DESPRÉS

Malgrat que en un primer moment el material radioactiu es va dirigir cap a l'atmosfera, alguns models suggereixen que un 80% de la pluja va caure a l'oceà; tot i això, la variabilitat de les corrents dificulta la seva quantificació exacta.

En els primers anys les conseqüències sobre la fauna marina han estat molt visibles tenint en compte que molts peixos mostraven alts nivells d'elements radioactius, com el cesi i el iode; però, el 2015, menys de l'1% eren per sobre del límit establert per les autoritats, el que demostra una evolució positiva.

Pel que fa a les persones, el risc de radiació és "molt modest" en comparació de les 15.000 víctimes directes del terratrèmol i el tsunami, afegeix el comunicat.

A dia d'avui no es compte cap víctima mortal, però les persones que van patir una exposició directa tenen un risc més alt de patir càncer, segons la UAB.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés