Publicat 19/12/2016 12:03

La ciència ciutadana aporta més del 50% de les dades de biodiversitat

Porcentaje de los datos GBIF procedentes de la ciencia ciudadana
CREAF-UAB

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 19 des. (EUROPA PRESS) -

Un estudi publicat en la revista 'Biological Conservation' ha indicat que més del 50% de les dades de la Infraestructura Mundial d'Informació en Biodiversitat --GBIF per les seves sigles en anglès-- provenen de la ciència ciutadana.

L'anàlisi, que ha comptat amb la participació de l'investigador del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Bernat Claramunt, remarca la importància de conèixer la informació que proporciona la població del món en aspectes com la fenologia, el comportament migratori i la distribució de les espècies, entre d'altres coses, per conservar la biodiversitat davant de les amenaces de l'acció humana, ha informat la UAB aquest dilluns en un comunicat.

Tot i això, el treball subratlla que "la ciència ciutadana no es pot veure com un substitut del treball de la comunitat científica, sinó com un complement molt valuós" que permet conèixer alguns aspectes rellevants per a la conservació dels éssers vius del món.

El grup més beneficiat, tal com ha detallat l'estudi, és el dels ocells, seguit pel dels bolets i les papallones, i tot i que el grau d'implicació dels ciutadans és diferent, hi ha moltes dades procedents d'alguns països europeus, els Estats Units i Austràlia.

En aquest aspecte, a Catalunya també són els ocells els més representats gràcies a iniciatives com el programa de Seguiment d'Aus Comunes a Catalunya --SOCC, per les sigles en català-- de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i el mateix a Espanya per l'organització SEU/BirdLife.

Claramunt ha suggerit que les diferents plataformes i projectes es puguin comunicar, tinguin un llenguatge comú i "s'harmonitzin i estandarditzi el tipus de dades que es recullen", perquè segueixin unes normes, sigui més fàcil classificar-los i trobin el que es busca.

Com mostra del "potencial" de la ciència ciutadana, el Creaf té en marxa iniciatives com 'Mosquit Alert', 'Fenodato' i 'Natusfera', de les quals Claramunt n'és l'investigador principal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés