Publicat 27/11/2014 18:36

CCOO creu que la dimissió de Mato era "necessària i arriba tard" i fan un balanç "negatiu" de la seva gestió

MADRID, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

El sindicat Comissions Obreres (CCOO) creu que la dimissió de la ministra de Sanitat, Ana Mato, era "necessària" perquè la tasca com a responsable del Sistema Nacional de Salut exigeix "una dedicació plena i sense ombra de dubtes sobre el comportament ètic dels seus responsables", però "arriba tard" perquè "l'activitat política requereix alts nivells de transparència i exigència de responsabilitats". Per tant, el balanç de la seva gestió en el que s'ha complert de legislatura és "negatiu".

Així, espera que el pròxim titular de la cartera sanitària tingui entre les seves prioritats el finançament i les mesures per "garantir el futur del sistema sanitari"; la "recuperació d'un criteri clar d'universalitat i de suficiència de les prestacions"; "la correcció o eliminació dels sistemes de copagament" introduïts; la "millora de l'equitat" en el sistema sanitari; la "millora de la governança del sistema"; el "reforç de l'atenció a les persones amb dependència"; l'"impuls" als serveis socials; i el desenvolupament de la coordinació sociosanitària.

Segons la seva opinió, en els tres anys de la seva gestió "s'ha intensificat la retallada dels pressupostos sanitaris, amb un impacte innegable en les llistes i temps d'espera, així com en la reducció de les plantilles i l'empitjorament de les condicions de treball; s'ha trencat el camí cap a la universalitat de l'atenció sanitària, tornant a conceptes d'assegurats i beneficiaris que crèiem superats; i s'han traslladat costos als pacients, amb noves formes de copagament".

També qüestionen la seva tasca davant de la crisi de l'Ebola, on consideren "va generar, en els seus primers moments, més incertesa que confiança".

En definitiva, creuen que "és molt és el que tenim per davant i que s'hauria de resoldre en el pròxim període". Així, pensant en el futur, afirmen que "no hi ha temps a perdre" i, per tant, afirmen que "el nomenament de la persona que ha de liderar tota aquesta activitat s'ha de produir ben aviat".

"El deteriorament dels sistemes de sanitat i d'atenció a la dependència, i de la percepció pública d'aquests, obliga a l'adopció de mesures correctores com més aviat millor, mesures negociades i acordades amb les organitzacions sindicals i empresarials més representatives", afegeixen.

Alhora, assenyalen que el canvi a fer requereix de la negociació amb les organitzacions sindicals representatives en el sector sanitari o en el sector de la dependència, sobre les matèries específiques que els concerneixen. "Mesures que exigeixen més negociació amb continguts certs i menys fòrums d'acompanyament buit", adverteixen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés