Actualitzat 24/12/2016 12:07

Catalunya va registrar 7.600 contagis de virus de papil·loma humà en 2015, un 2,3% més

Virus del papiloma, VPH
CREATIVE COMMONS

BARCELONA, 24 des. (EUROPA PRESS) -

Catalunya va registrar un total de 7.629 contagis de virus del papil·loma humà (VPH) en 2015, fet que suposa un increment del 2,3% respecte a les infeccions notificades en 2014, segons dades del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre els ITS i sida de Catalunya (CEEISCAT) als quals ha accedit Europa Press.

En una entrevista d'Europa Press, el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Gatell, ha emmarcat aquest augment dins d'una "tendència general a l'estabilització o increment en el món occidental" de les infeccions de transmissió sexual (ITS) per la relaxació de les mesures de protecció deguda a la pèrdua de la por a la Sida.

"En els anys que la Sida era una malaltia molt greu amb mortalitat molt elevada a curt termini es temia molt i la gent prenia precaucions, fet que també servia per prevenir altres malalties de transmissió sexual", ha argumentat el metge i investigador.

Ha alertat que el papil·loma és --al costat de l'Hepatitis C-- la ITS més greu després del VIH, ja que si no es tracta pot derivar en càncer de cèrvix, i ha atribuït la falta de percepció de perill que no té un conseqüències negatives a curt termini: "Pot generar lesions malignes que poden acabar en càncer però es veuen a anys vista".

Ha apostat per abordar la qüestió "en un paquet que és la prevenció de les ITS", ja que les mesures de salut pública són les mateixes, i ha afegit que el VPH té avantatge respecte a altres malalties perquè existeix una vacuna que pot prevenir-la que està inclosa al calendari vacunal de la Generalitat des del 2008 per a nenes d'11 i 12 anys.

COBERTURA DE VACUNACIÓ

Segons Josep Maria Gatell, l'efecte de la vacuna en les xifres de contagis encara no s'està experimentant, ja que cal que passin entre 20 i 30 anys des de la seva aplicació perquè es produeixi un relleu del grup de població protegida en edat de tenir relacions sexuals.

La cobertura vacunal en noies d'11 a 12 anys va créixer del 2010 a 2014 en cinc punts, al passar del 80,4% al 85,3% en aquest període, si bé en 2015 es va registrar un petit descens al vacunar-se el 82,8% d'aquesta població, segons xifres de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), que Gatell ha considerat "bastant bones".

Respecte a les sospites de reaccions adverses a vacunes, les dades del registre van recollir un total de 13 sospites de la vacuna contra el papil·loma en el període de 2012 a 2016, i el nombre de reaccions adverses davant de qualsevol vacuna ha estat de 292 en els mateixos anys --un 0,0047% dels casos--.

PERFIL: DONA DE 31 ANYS HETEROSEXUAL

Aquestes més de 7.600 infeccions, que representen una taxa de 104 casos per cada 100.000 habitants, corresponen a homes en un 45%, i la resta són dones, grup en el qual s'ha observat una disminució dels casos durant l'últim any, han precisat fonts de la Conselleria de Salut, que destaquen que no és una malaltia de declaració obligatòria.

La mitjana d'edat és de 31 anys, i ha estat el grup d'entre 16 i 24 anys el més afectat; el 80% dels contagis són autòctons i el 20% restant són d'origen estranger --majoritàriament de l'Amèrica Llatina i Europa occidental--, han precisat fonts del departament.

El perfil és heterosexual en un 92% dels casos, i els afectats que pateixen una coinfecció amb VIH suposen l'1,6%, dels quals un 11% són homes que tenen sexe amb homes (HSH), una proporció que la Conselleria de Salut considera "elevada".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés