Actualitzat 29/03/2017 19:47

Catalunya registra 220 intoxicacions per menjar bolets en cinc anys

Salut Pública fa una crida a la "prudència" en la temporada de recollida de bolets

BARCELONA, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

Els hospitals catalans han atès els últims cinc anys 220 persones intoxicades per bolets, la majoria consumits a l'àmbit familiar per confusions amb espècies verinoses, 203 de les quals han estat hospitalitzades.

En declaracions a Europa Press, la sotsdirectora general de Seguretat Alimentària de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Carme Chacón, ha avisat que cada vegada es va al bosc "de manera més frívola", posant en risc tota la família.

Els darrers cinc anys, l'Aspcat ha notificat 30 brots --a partir de dos casos relacionats-- d'intoxicacions amb 92 afectats, dels quals 23 van ser hospitalitzats, unes xifres que segurament coincideixen amb les globals però que són de fonts diferents.

"La majoria de casos estan relacionats amb el fet que la gent confon els bolets comestibles amb els tòxics i això és evitable", ha remarcat la sotsdirectora, i ha afegit que es consumeixen majoritàriament a l'àmbit familiar.

Ha lamentat que els últims anys s'han reduït les intoxicacions alimentàries a l'àmbit domèstic i en restauració però es manté un "forat negre" en el consum de bolets, per la qual cosa ha fet una crida a la prudència coincidint amb el començament de temporada.

CASOS MORTALS REGISTRATS

"Fins ara no hi havia casos mortals. Hi havia episodis però en menys grau", ha subratllat Chacón, i ha destacat que en l'última dècada s'han notificat tres defuncions per aquest motiu: el 2006, el 2011 i el 2014.

Segons la seva opinió, segurament la gent ara és més imprudent a l'hora de recollir bolets, perquè aquesta tradició té una part d'aprenentatge d'ancians i familiars que es pot estar perdent, o bé una altra hipòtesi és la pèrdua de la por per sentir-se més immune.

ALGUNES RECOMANACIONS

La Societat Catalana de Micologia i l'Aspcat aconsellen agafar només els bolets d'espècies comestibles conegudes que presentin un bon estat de conservació, i rebutjar exemplars trencats, descompostos, florits, amarats d'aigua o gelats durant la nit.

També cal anar amb compte perquè després de la pluja alguns exemplars poden perdre el color o, al contrari, estar massa colorits per haver absorbit la humitat, i a més poden haver perdut part de l'ornamentació, fet que podria portar a la confusió.

Recomanen transportar els bolets en cistells rígids i airejats per evitar la fermentació; conservar-los al frigorífic; consumir-los com més aviat millor, i preferiblement cuinar-los, ja que molts poden resultar tòxics si es mengen crus o poc cuinats.

Els símptomes, que poden manifestar-se poc temps després o passades unes hores d'haver-los consumit, consisteixen en dolors forts a l'estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris i períodes alternats de crisis i de calma.

Salut recomana anar "immediatament" a un centre sanitari quan apareguin els primers símptomes per poc importants que semblin, ja que l'eficàcia del tractament depèn en bona part de la rapidesa amb la qual s'actua.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés