Publicat 22/03/2016 16:08

Catalunya garantirà l'accés "immediat" al sistema sanitari de tots els empadronats

La portavoz del Govern, Neus Munté, y el conseller de Salud, Toni Comín
EUROPA PRESS

El Govern aprova la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei d'accés universal a la salut

BARCELONA, 22 març (EUROPA PRESS) -

El Govern ha aprovat aquest dimarts la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei d'accés universal a l'assistència sanitària que garantirà l'accés "immediat" al sistema sanitari de tots els empadronats a Catalunya, després que un decret estatal del 2012 exclogués les persones immigrants.

En la roda de premsa després del Consell Executiu, el conseller de Salut, Toni Comín, ha explicat al costat de la portaveu del Govern, Neus Munté, que el Govern ha "iniciat els tràmits d'aprovació de la llei d'accés universal a l'assistència sanitària", blindat com a dret a l'Estatut i en la legislació vigent.

Comín ha criticat que el Govern espanyol aprovés el "retorn encobert a un sistema de salut basat en la seguretat social", vinculant l'accés salut a la condició d'assegurat i a la renda del treball, cosa que considera un pas enrere en la regulació perquè exclou col·lectius amb més vulnerabilitat social.

Per pal·liar aquesta situació, Catalunya ha aprovat dues instruccions del Servei Català de la Salut (CatSalut) --el 2012 i el 2015-- per garantir l'accés a l'assistència sanitària d'aquest col·lectiu, fet que ha beneficiat un total de 65.000 persones.

Tot i això, Salut vol regular ara aquest dret amb una llei perquè té un major rang normatiu --"el dret a l'accés a l'assistència sanitària no pot estar garantit mitjançant una instrucció" de tipus organitzatiu--, i ha afegit que el Govern té el compromís de blindar-lo per llei.

Una altra limitació que presentava la instrucció catalana és que donava tres mesos de carència per accedir a aquest dret, mentre que la llei catalana en tràmit assegurarà l'accés "immediat" a tota la cartera de serveis de tots els ciutadans empadronats a Catalunya.

RECURSOS DEL GOVERN ESPANYOL

A més, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit el 3 de març el recurs del Govern espanyol contra la instrucció catalana: "Per tot això hem presentat, aprofitant el moment d'oportunitat política i jurídica, aquesta llei que garantirà l'assistència universal".

També ha apuntat que el Tribunal Constitucional (TC) ha aixecat la suspensió del decret impulsat per la Comunitat Valenciana per assegurar aquest dret, després que l'executiu central recorregués la norma i quedés anul·lada de manera cautelar: "En la sentència --del TC-- s'expliquen raons que reforcen la legitimitat jurídica de la tramitació de la llei del Govern", ha argumentat Comín.

L'objectiu de la norma és "no posar en risc el dret a la salut de ningú sigui quin sigui la seva situació administrativa, perquè és un dret jurídic, un deure polític i un deure moral d'aquest govern".

HAN D'ESTAR EMPADRONATS

Ha concretat que als immigrants 'sense papers' no se'ls cobrirà de la mateixa manera que als quals estiguin empadronats, si bé en el desplegament parlamentari de la llei preveu tenir en compte "altres criteris d'arrelament".

Respecte a les persones 'sense sostre' que ha dit que es resisteixen a tenir regularitat administrativa, tenen accés a les urgències però no al conjunt de la cartera de serveis del CatSaltut, que és qui assumeix aquest cost.

"La instrucció i la llei condicionen l'assistència sanitària al fet d'estar empadronat", ha aclarit el conseller, qui ha lamentat que les persones sense llar moltes vegades estan al marge dels sistemes de protecció social per pròpia voluntat a causa de la seva situació social o psicològica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés