Actualitzat 06/03/2016 11:51

Catalunya crea un grup d'experts per estudiar implantar la píndola que pot prevenir el VIH

Josep Maria Gatell (Hospital Clínic) y Esteban Ribera (Vall d'Hebron)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 març (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha constituït un grup d'experts per estudiar la implantació a Catalunya de la pastilla que prevé el VIH, coneguda com a profilaxi prèvia a l'exposició --Prep, en les seves sigles en anglès--, abans que sigui aprovada a Europa, han informat fonts de les entitats de lluita contra la Sida a Europa Press.

El grup de treball a l'àmbit de la Prep està integrat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) i la de Barcelona (ASPB); el Centre d'Estudis Epidemiològics sobre els ITS i sida de Catalunya (Ceeiscat); el Servei Català de la Salut (CatSalut); representants del Centre d'Infeccions de Transmissió Sexual Drassanes, i d'altres ambulatoris.

En aquesta comissió, que es va constituir a mitjan desembre i ha celebrat unes tres reunions, també estan representats el Comitè 1 de Desembre (C1D) --format per 24 organitzacions--, la Plataforma Gais Contra el VIH, impulsada per BCN Checkpoint, centre que diagnostica el 40% dels casos anuals a Catalunya, i l'entitat Afirma't.

En declaracions a Europa Press, el cap de Malalties Infeccioses i sida de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Gatell, ha dit que el grup --del qual en forma part-- té un doble objectiu: primer, veure si abans d'un any i mig, quan està previst que l'Agència Europea del Medicament (EMA) aprovi la Prep, Catalunya pot començar a administrar-la.

El segon objectiu és analitzar l'escenari una vegada la pastilla sigui autoritzada per trobar la millor manera d'implementar-la, i ha recordat que es tracta d'una intervenció sobre persones sanes, per la qual cosa cal analitzar "si s'estableix algun circuit especial" o no.

ASSAIG O MEDICACIÓ COMPASSIVA

Segons la seva opinió, es podria impulsar abans de la seva autorització de dues maneres: o bé amb un assaig clínic o bé amb l'anomenada medicació compassiva, mètodes que ja han començat a impulsar països com França, Anglaterra o Holanda, per la qual cosa Catalunya seria un dels estats pioners a aplicar la Prep si finalment prosperés aquesta iniciativa, única a Espanya.

"El problema és més d'organització de salut pública i de voluntat política que de costos econòmics", ha subratllat el facultatiu, que veu viable qualsevol d'aquestes dues mesures perquè la pastilla ja es comercialitza per entre 300 i 400 euros mensuals, i hi caldria sumar una assegurança --6.000-8.000 euros--, més els tràmits administratius, que pujarien uns quants milers d'euros però no milions, ha insistit.

EN ESPERA DE LA PROPOSTA DE SALUT

La creació del grup va ser anunciada per l'exsecretari de Salut Pública, Joan Puigdollers, l'1 de desembre passat, coincidint amb les reivindicacions de les entitats el dia Mundial de la Sida, quan van criticar la "inacció" del Govern per no desplegar un pla d'acció específic per afrontar les noves infeccions, especialment entre homes homosexuals.

En declaracions a Europa Press, el director de BCN Checkpoint Ferran Pujol ha sostingut que el secretari de Salut Pública, Joan Guix, es va comprometre en aquestes reunions a presentar una proposta --que hauran de validar les entitats-- sobre la "implementació, el finançament i els llocs de dispensació", entre els quals es preveuen com més viables el BCN Checkpoint i el Centre d'Infeccions de Transmissió Sexual Drassanes.

Pujol ha incidit que la prioritat és fer arribar la Prep a les persones amb més risc, és a dir, les que en els pròxims mesos es poden infectar, i una vegada s'autoritzi la pastilla a Europa, "desplegar-la graudualment entre el màxim de potencials beneficiaris".

Fonts de la Conselleria de Salut de la Generalitat han explicat a Europa Press que el departament considera "prioritària" aquesta qüestió, tot i que no han volgut donar més detalls sobre l'avenç de les negociacions en el marc del grup d'experts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés