Actualitzat 30/03/2017 05:33

Catalunya aporta 346.000 euros en concepte de drets d'autor per préstecs a biblioteques

Santi Vila i Carme Riera reclamen una reforma "urgent" de la Llei de Propietat Intel·lectual

BARCELONA, 26 oct. (EUROPA PRESS) -

Catalunya ha aportat 346.000 euros en concepte de drets d'autor per préstecs en les biblioteques del territori, fruit d'un acord entre Conselleria de Cultura de la Generalitat, Associació Catalana de Municipis (ACM), Federació Catalana de Municipis (FMC) i Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (Cedro), ha explicat aquest dimecres el conseller Santi Vila en roda de premsa.

Un any després de subscriure el conveni per facilitar la gestió de drets, el conseller i la presidenta de Cedro, Carme Riera, han fet un balanç positiu de l'aplicació del mateix, i han recordat que l'acord per facilitar la remuneració d'escriptors i traductors és "pioner i únic" a l'Estat.

Així, els ajuntaments catalans de més de 5.000 habitants han aportat 346.846 euros en concepte de drets d'autor, el que inclou també la regularització dels pagaments pendents des del 2010 fins al 2015, de manera que el 80% de consistoris afectats estan actualment al corrent dels pagaments.

Tant Vila com Riera han reclamat al futur Govern espanyol la reforma "urgent" de la Llei de Propietat Intel·lectual perquè els escriptors i traductors rebin una retribució justa pels préstecs dels seus llibres en les biblioteques.

De fet, Riera, ha dit que el model més adequat de gestió d'aquest dret hauria de permetre conformar un pagament centralitzat amb càrrec a l'Estat i a les comunitats autònomes i adequar la tarifa a l'entorn europeu.

"BATALLA DE L'IVA"

Vila també ha apostat per "guanyar la batalla de l'IVA a l'agenda del 2017", i sobre la Llei de Propietat Intel·lectual i el Reial decret 624/2014 ha lamentat la indefensió dels autors per patir les conseqüències d'una normativa feta sense ànim de ser complerta.

L'acord tenia com a objectiu simplificar el pagament i gestionar els drets d'autor pel préstec en les biblioteques, després que el juliol de 2014 el Govern aprovés el Reial decret que desenvolupa el dret de remuneració als autors pels préstecs de les seves obres en les biblioteques, i des d'aleshores la gestió de la liquidació ha generat problemes jurídics i tècnics.

BASES DE L'ACORD

Les converses de Generalitat, FMC, ACM i Cedro van permetre que el 26 de novembre del 2015 s'arribés a un acord que estableix un únic percentatge d'obres de domini públic, així com un percentatge concret d'usuaris amb algun tipus de discapacitat o d'obres excloses de préstecs, superant les dificultats del Reial decret.

També s'han realitzat càlculs de mitges d'obres en préstec per diferents trams de població que han facilitat el pagament dels imports deguts també amb caràcter retroactiu dels exercicis del 2010 al 2015, els dos inclosos.

A través de l'acord, la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Conselleria es va obligar a facilitar les dades necessàries per als càlculs dels imports procedents d'aquesta remuneració, i també les dades per fer el repartiment dels imports recaptats --obres prestades i nombre de préstecs--.

Les parts també es van comprometre a establir una comissió de seguiment dels pagaments, supervisar les dades, proposar plans d'acció conjunta per a la millora del sistema de remuneració i proposar solucions als problemes de gestió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés