Publicat 28/06/2016 12:32

Carme Portaceli dirigeix al Grec una obra en què la guerra és "protagonista total"

Espectáculo 'Esplendor' en el Grec Festival
ARNAU ORIOL

BARCELONA, 28 juny (EUROPA PRESS) -

La directora i productora Carme Portaceli dirigeix al Grec Festival de Barcelona 'Esplendor', una obra amb mirada de dona sobre el final d'una dictadura, que la guerra és "protagonista total", ha explicat Portaceli en una roda de premsa.

Basada en un text de la dramaturga Abi Morgan (guionista de 'Sufragistes'), l'obra transcorre al palau presidencial, on quatre dones esperen el líder tirà que ha de fer-se una fotografia oficial.

Les dones són la dona del president (Míriam Iscla), l'amiga de la dona del president (Lluïsa Castell), una periodista estrangera que normalment és corresponsal de guerra (Gabriela Flores) i una intèrpret que roba coses de l'espai (Laura Aubert).

"La guerra és la protagonista total de l'espectacle per com influeix i què succeeix dins d'elles", ha ressaltat Portaceli, que ha explicat que el que passa dins és l'altra cara de la guerra, que pot ser més crua i dura.

L'espera del general es fa molt dura per a les quatre dones, que mentre van bevent vodka amb 'chili', dins del palau, que se situa en un país desconegut, on neva constantment, fet que genera un ambient d'hostilitat i apocalipsi, ha subratllat.

"'Esplendor' és tot això que s'intenta mantenir en el punt de la destrucció", ha ressenyat la directora, que ha apuntat que l'obra té reiteracions molt interessants, que queden angoixants i que arriben molt al públic, ha dit.

CARA B

És una obra difícil, perquè "no reitera per reiterar, diu coses que no estaven dites, i en la segona reiteració surt la cara B del disc", ha comptat, i ha evidenciat una evolució dels personatges i del curs de la història en què la dramatúrgia costa més.

"Cada vegada hi ha menys esplendor i més coses de dins", ha considerat l'actriu, que ha remarcat que en l'obra es pot veure el que s'amaga darrere d'un somriure, la hipocresia i la falsedat.

"La guerra que passa fora es tradueix en una violència dins", ha destacat Iscla sobre l'obra que es podrà veure al teatre Romea des d'aquest dimecres i fins al 17 de juliol.

"Cal treballar la paritat des de la imposició mental, perquè si no la dinàmica social fa que ens oblidem d'aquesta posició", ha defensat.

'LI DIUEN MAR'

D'altra banda, 80 adults i joves del barri del Raval han construït un espectacle multitudinari que, amb el títol 'Li diuen mar', parla de "viatges físics i interiors" fruit d'un treball comunitari als instituts Milà i Fontanals i Consell de Cent i en el cicle 'Habitació 1418' del Macba i el CCCB.

El Teatre Tantarantana, juntament amb la coreògrafa Constanza Brnic i el dramaturg Albert Tola, organitzen des del 2011 aquesta proposta que "aquest any s'ha fet molt gran i molt especial", ha explicat la coreògrafa, que ha destacat la música en directe de l'obra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés