Publicat 21/04/2016 19:02

La capacitat de l'ADN de regular gens separats va donar lloc a l'origen dels animals

La capacidad del ADN de regular genes separados dio lugar a los animales
INSTITUTO DE BIOLOGÍA EVOLUTIVA

BARCELONA, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

Un equip d'investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva (Csic-UPF) ha desxifrat el mecanisme genètic responsable del "gran èxit evolutiu" dels animals, inclosos els humans: la capacitat de l'ADN de regular gens distants entre si.

El treball, publicat aquest dijous a la revista 'Cell', indica que aquests mecanismes es trobarien en tot el regne animal, però no als ancestres unicel·lulars, ha informat el centre en un comunicat.

"La gran innovació que diferencia els animals dels seus parents unicel·lulars és la regulació distal, és a dir, la capacitat que té l'ADN de regular gens distants entre si i determinar amb exactitud el moment de fer-ho", segons el treball.

Segons la investigació, seqüències d'ADN que estan situades en altres cromosomes o molt separades d'un gen concret són capaços d'activar-lo o inhibir-lo: "Aquesta habilitat ens va permetre augmentar dramàticament el nostre nivell de complexitat, fins a crear organismes de desenes de milions de cèl·lules, com el cas dels mamífers", segons l'investigador Iñaki Ruiz-Trillo, professor de l'Icrea.

L'aparició d'animals a partir dels seus antecessors unicel·lulars i els mecanismes evolutius que van intervenir en el desenvolupament de la complexitat corporal és un dels "misteris sense resoldre" de l'evolució.

Els investigadors han comparat els sistemes de regulació gènica i epigenètica de l'ameba 'Capsaspora owczarzaki', aïllada de l'hemolimfa d'un cargol de Puerto Rico, amb el dels animals.

La quantitat de mecanismes que comparteixen els dos grups és molt superior a la que els diferencia: tenen en comú elements clau per al desenvolupament dels animals com el gen Brachyury, important per a la embriogènesi, i l'oncogèn Myc, implicat en la proliferació cel·lular.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés