Actualitzat 13/05/2016 13:06

Una campanya solidària de La Caixa recapta 190.000 euros per ajudar refugiats amb Acnur

Joan Reventós, Ariadna Bardolet y la refugiada siria Laura
EUROPA PRESS

Acnur ha lliurat kits per resistir el fred a persones vulnerables, per a les que demana vies segures

BARCELONA, 13 maig (EUROPA PRESS) -

Una campanya de microdonatius de ciutadans impulsada per l'Obra Social La Caixa ha lliurat 190.000 euros a Acnur per ajudar la població siriana desplaçada en camps del Kurdistan iraquià, amb els quals l'organització ha ajudat a fer front al fred de l'hivern.

El director del Comitè Català d'Acnur, Joan Reventós, ha explicat aquest divendres en roda de premsa del tancament de la campanya que l'ajuda dels ciutadans ha permès ajudar 9.000 persones --1.800 famílies-- en situació vulnerable dels camps kurds Domiz 1 i Domiz.

Des del començament de la iniciativa, el gener del 2015, han lliurat kits de recursos amb de 9.000 mantes de llana tèrmica, 1.800 lones plàstiques, 1.800 bidons, 1.800 fogons i combustible per cuinar i generar calor, a través del comitè de distribució en els camps d'intervenció.

L'agència de l'ONU per als refugiats ha prioritzat l'ajuda a les persones més vulnerables, com a víctimes de violència de genero, persones amb necessitats especials, dones embarassades o en període de lactància, amb problemes de salut o amb necessitats de tractament psicològic.

La directora de programes internacionals de l'Obra Social La Caixa, Ariadna Bardolet, ha agraït a les persones que han fet aportacions a través dels canals habilitats per l'entitat, una "suma d'esforços" que contribuirà a millorar la vida d'aquestes persones que han abandonat el seu país, que ascendeixen a 4,8 milions en el cas de Síria.

El CaixaForum va acollir entre finals del 2014 i inicis del 2015 una exposició fotogràfica per sensibilitzar sobre les persones desplaçades, 'The most important thing', i Reventós ha observat que aquesta campanya tanca el cercle amb els donatius: "És una satisfacció que l'esforç hi hagi redundat en les persones que van protagonitzar les fotografies", ha destacat.

"Els camps són la millor de les pitjors solucions", ha afirmat Reventós, i ha destacat la necessitat de tenir vies segures i de solucionar la situació actual, en què 12 milions de persones es troben fora de les seves cases, i fins a 900.000 estan a Europa, i molts estan en el que des del gener són camps de detenció, ha lamentat.

EL TESTIMONI DE LAURA

Laura, una refugiada siriana filla d'una catalana, ha posat èmfasi que si bé l'acció humanitària no pot canviar completament la vida d'aquestes persones, sí que representa "un gran suport" i marca una diferència, sobretot en camps on fa molt fred, i ha relatat que va estar en un camp al Líban on va morir un nadó pel fred.

La raó per la qual la majoria de les persones abandona el seu país en guerra és perquè tenen nens, ha observat Laura, que ha estat també desplaçada dins de Síria i ha explicat que va viure el que és patir el veure caure bombes al seu voltant i sentir "com un terratrèmol" quan exploten, tot i que el pitjor moment és quan no se sap on cauran.

"El dolor compartit és més suportable" ha afirmat la farmacèutica, que ha rebut ajuda d'Acnur quan estava en un camp de refugiats al Líban, on va fugir la seva família després que detinguessin el seu pare per posicionar-se contra el Govern, després de les matances durant la primavera àrab.

UN RETRET ALS GOVERNS ÀRABS

"Vaig ser una persona molt afortunada perquè vaig poder entrar amb el passaport espanyol, però els meus cosins van haver de viatjar en pastera", ha afirmat Laura, i ha admès que si bé Europa pot fer més per ajudar aquestes persones, a qui retreu la situació és als països àrabs rics.

Tenir passaport espanyol va permetre també que alliberessin el pare de Laura de la detenció, a més que poguessin arribar a Barcelona, on viu la jove de 32 anys i, en espera d'rebre l'homologació dels seus estudis de farmàcia per poder exercir la seva professió, realitza tallers en les escoles i instituts per explicar les seves vivències com a desplaçada i demandant d'asil.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés