Actualitzat 26/07/2016 17:01

El CaixaForum de Sevilla obrirà les portes en la segona quinzena de febrer del 2017

Visita a las obras del CaixaForum Sevilla
EUROPA PRESS

Impulsarà el coneixement mitjançant exposicions, festivals de música, conferències o tallers educatius i familiars

SEVILLA, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

El CaixaForum Sevilla obrirà les portes la segona quinzena de febrer del 2017 amb dues exposicions inaugurals, segons ha indicat la directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán, qui ha apuntat que la construcció avança al ritme programat i que les tasques se centren ara a les instal·lacions de l'equipament.

Durán ha explicat l'evolució de les obres d'aquest projecte, ubicat al complex Torre Sevilla, al costat del director territorial de CaixaBank a Andalusia Occidental, Rafael Herrador, i l'arquitecte de les obres, Guillermo Vázquez Consuegra.

Aquest espai cultural, segons la directora general adjunta, pretén ser "un motor cultural, un pol d'atracció a l'altra riba del riu i un complement a les activitats culturals de la ciutat".

A l'interior, hi haurà una extensa programació que inclourà exposicions, festivals de música, concerts cicles de conferències, jornades socials, tallers educatius i familiars, així com activitats dirigides a persones grans.

CaixaForum Sevilla serà el vuitè centre a Espanya, ja que actualment funcionen a Madrid, Barcelona, Saragossa, Palma, Girona, Tarragona i Lleida; a més, es convertirà en el tercer amb més superfície després dels de Madrid i Barcelona.

Per a la inauguració, se cedirà la totalitat de l'espai expositiu a dues col·leccions de referència com són la col·lecció La Caixa d'art contemporani amb el títol '¡Mírame!' i la col·lecció La Caixa Anglada-Camarasa.

En la primera exposició ubicada a la sala 1, amb el títol '¡Mírame!', es pretén donar a conèixer la creació contemporània "trencant les barreres que el separen del gran públic", on s'explorarà la representació humana, el retrat i la identitat de l'època amb pluralitat d'enfocaments. Una col·lecció dels anys 80 amb una mostra de més de 40 obres.

Alhora, l'exposició a la sala 2 té com protagonista el pintor Hermen Anglada-Camarasa, "un dels principals artistes dels primers anys del segle XX".

Està composta per 328 obres i 194 objectes i es recorren les diferents etapes d'aquest artista amb dibuixos, pintures i litografies del mateix.

UNA CONSTRUCCIÓ LIMITADA

Aquest projecte ha estat construït per l'arquitecte sevillà Guillermo Vázquez Consuegra, que ha tingut dos reptes principals com són adequar un espai ja existent a la programació de CaixaForum i resoldre un problema de visibilitat a l'edifici, ja que està construït sota terra. En total seran 7.500 metres quadrats útils.

Segons l'arquitecte, hi ha una superposició de tres nivells en els quals s'ingressa baixant. Els recintes són autònoms, hi ha panells i es visualitzen safates flotants en tot l'edifici que ajuden a millorar l'acústica.

Per resoldre el problema de visibilitat, Vázquez Consogra ha explicat que s'ha construït una marquesina contemporània a l'exterior que captura la llum i la trasllada al món interior de l'edifici.

L'edifici té dues sales d'exposicions, una sala gran de 700 metres quadrats, una sala més petita de 384 metres, un auditori, dues sales polivalents de 150 metres cada una i un laboratori per a escolars, a més, de la cafeteria i la llibreria-botiga.

Pel que fa a l'ocupació, es crearan set llocs de treball directe per part de l'entitat, i es generaran 100 llocs de treball indirecte respecte a les empreses que col·laboren i fan possible el seu funcionament.

SIS EXPOSICIONS ANUALS I UNS 300.000 VISITANTS

Segons les previsions, hi haurà sis exposicions a l'any, tres en cada sala amb una durada aproximada de quatre mesos. En cada exposició es modularan els espais segons el seu disseny.

Fins ara, es té planificat un calendari fins al 2020 amb l'objectiu que vingui tota mena de públic, des dels més selectes i especialitzats, fins a aquells que mai assisteixen a les exposicions i que "sempre tindran alguna cosa nova i interessant per veure", ha detallat la directora gerent.

En aquest sentit, CaixaForum preveu acollir anualment uns 300.000 visitants, d'entre els quals hi ha 30.000 escolars, per la qual cosa es pretén arribar a totes les escoles per "divulgar coneixement i estructurar una oferta educativa adequada al segle XXI".

Així, tindran cabuda unes 200 activitats anuals i es treballarà amb exposicions temporals, èpoques diferents i tota mena d'arts plàstiques que aportin "transversalitat, diversitat i complementarietat a l'oferta cultural que es genera a la ciutat de Sevilla", ha assenyalat Durán.

D'altra banda, hi ha una cessió d'espais a institucions públiques i entitats socials, en concret, entorn d'unes 100 cessions anuals, per la qual cosa "haurem de gestionar totes les peticions perquè es puguin complir", ha expressat Rafael Herrador.

L'entitat La Caixa es caracteritza per la seva voluntat de sumar col·laboracions i sinergies amb tota mena d'institucions. Així, acollirà projectes organitzats conjuntament amb el Museu Britànic, el Museu del Louvre i el Museu del Prado, entre d'altres.

CaixaForum Sevilla pretén, segons Durán, ser "un aglutinador de propostes i un dinamitzador de la vida cultural de la ciutat", per la qual cosa serà "molt més que un espai expositiu per divulgar les arts i les humanitats, promoure el debat sobre idees, tendències i investigacions de la societat actual, així com fomentar el diàleg i la reflexió".

En definitiva, en paraules d'Elisa Durán, "és un model únic, que a Sevilla inaugura el vuitè centre a Espanya amb una activitat cultural que té una llarga trajectòria i una xarxa d'estratègies i aliances per les principals institucions culturals, que permeten donar una programació de "qualitat i rigor".

Aquest projecte suposa afirmar la ja consolidada implicació de La Caixa amb els andalusos, que té un pressupost de més de 51 milions d'euros anuals en matèria d'acció social, educativa, mediambiental i cultural. "El manteniment de l'edifici i de les activitats s'estima en quatre milions anuals", conclou Durán.

MANTÉ LA SEVA IMPLICACIÓ EN LES DRASSANES REIALS

Alhora, l'entitat manté la seva implicació en les Drassanes Reials i el projecte per a la reconversió en un espai de diàleg amb Amèrica.

El desembre del 2014, el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, juntament amb la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, i l'exalcalde de Sevilla, Juan Ignacio Zoido, van portar a terme la presentació d'aquesta iniciativa. El projecte, en què la fundació inverteix més de 12 milions d'euros, "avança convenientment i amb el consens de les parts implicades".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés