Actualitzat 22/10/2015 16:52

CaixaForum aprofundeix en l'art mochica de l'antic Perú en una exposició

BARCELONA, 4 març (EUROPA PRESS) -

CaixaForum de Barcelona acull del 5 de març al 7 de juny l'exposició 'L'art mochica de l'antic Perú. Or, mites i rituals', una mostra que pretén aprofundir en la forma d'entendre i organitzar el món d'una de les societats peruanes anteriors a la dominació inca.

La mostra alberga 200 peces procedents del Museo Larco de Lima (Perú), entre les quals destaquen nombroses escultures ceràmiques, que la directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán, ha qualificat "de gran realisme" en la roda de premsa celebrada aquest dimecres.

Altres obres que inclou l'exposició són joies, objectes cerimonials de metalls preciosos i tèxtils, i objectes d'ús ritual de fusta, pedra, petxina i os.

Durán ha assenyalat l'aspecte didàctic de la mostra, i ha reconegut el paper del Museo Larco de Lima, creat a principi del segle XX, en la seva funció de difondre la cultura mochica, que s'havia mantingut desconeguda des de la seva desaparició el segle IX.

El director del Museo Larco de Lima, Andrés Álvarez-Calderón, ha dit que l'exposició ajudarà a deixar enrere l'associació que molts fan entre cultura inca i cultura peruana antiga, i ha explicat que aquest país és un dels bressols de la civilització.

LA CIVILITZACIÓ MOCHICA

L'imperi mochica es va desenvolupar a les valls i els deserts de la costa nord del Perú entre l'any 200 i el 850, i va ser una de les primeres societats estatals a l'hemisferi sud.

Les obres de la mostra expliquen com aquesta civilització va plasmar les seves històries, creences, mites i ritus en objectes de ceràmica, i com els seus líders van expressar el seu poder i ascendència divina a través de la vestimenta, mitjançant els atributs dels animals sagrats.

L'exposició es divideix en diverses seccions que van de la dedicada a la societat agrícola fins a la que parla sobre l'heroi mitològic Ai Apaec, passant per espais destinats als animals sagrats, els símbols precolombins, les interaccions entre els mons, els ritus i cerimònies, la música i les joies.

CONTENIDORS DE MISSATGES

La comissària de la mostra i arqueòloga de formació, Ulla Holmquist, ha explicat que tot i que l'art mochica pugui semblar simple a primera vista, cadascuna de les ceràmiques és un "llibre tridimensional", i que més que tractar-se de contenidors de líquids es tracta de contenidors de missatges.

La peces, que expliquen la visió que els mochica tenien del món, es mantenen en bon estat de conservació, ja que eren creades per a la vida després de la mort, ha destacat Holmquist, que ha remarcat que la ceràmica era el llibre obert dels antics peruans i que la seva principal forma de comunicació era l'art.

'L'art mochica de l'antic Perú. Or, mites i rituals' se suma a les mostres que l'Obra Social La Caixa dedica des de fa anys a les grans cultures del passat, i viatjarà a Madrid, Palma de Mallorca, Saragossa, Tarragona i Girona en els pròxims mesos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés