Publicat 28/03/2016 12:37

Un de cada tres atesos en el pla d'integració laboral de La Caixa són joves

Proyecto para emprendedores en riesgo de exclusión social.
EUROPA PRESS/OBRA SOCIAL LA CAIXA

Una jove de 23 anys afirma: "Tinc feina i formació, no es pot demanar més"

BARCELONA, 28 març (EUROPA PRESS) -

Un 28% de les persones vulnerables ateses en el programa d'integració laboral Incorpora, que impulsa l'Obra Social La Caixa, són joves, i ha estat el col·lectiu de menys de 30 anys el més nombrós en contractacions del pla i un dels que més ha crescut des de la seva posada en marxa el 2009.

Durant 2015 el grup de joves va protagonitzar un total de 6.561 contractacions, quatre vegades més que el 2009 --quan aquestes van ser 1.703--, coincidint amb els inicis del programa que "garanteix el primer salt al món laboral", ha explicat a Europa Press la tècnica del pla Marta Ruiz.

La iniciativa, que l'any passat va facilitar 23.626 contractacions entre tota mena de col·lectius --16.835 de casos d'exclusió social i 6.791 de discapacitat--, vol facilitar la "primera oportunitat laboral i experiència professional" en el cas de joves amb baix nivell de qualificació i estudis.

"Això permet als joves moure's posteriorment per altres empreses, perquè és molt difícil accedir al mercat amb un perfil de baix nivell d'estudis i qualificació", ha observat Ruiz, que ha destacat que el pla posa l'accent a l'àmbit de la formació dels candidats en funció del seu perfil i aspiracions.

La jove Asmaa Zine, de 23 anys i procedent d'Algèria, protagonitza un dels casos d'èxit del pla, al qual va accedir a través de la Federación de Plataformas Sociales Pinardi, que col·labora amb Incorpora juntament amb una xarxa de 370 entitats i 8.723 empreses.

L'entitat li va facilitar un programa formatiu de quatre mesos i el seu primer contracte a l'àmbit de l'hostaleria, en què segueix treballant tres anys després, ara amb contracte indefinit.

FEINA I FORMACIÓ

"Ara tinc feina i formació no es pot demanar més", ha celebrat la jove que, des d'un principi, va mostrar inquietud per estudiar i treballar després de mudar-se de San Martín de la Vega a Madrid per tenir més opcions de guanyar-se la vida.

Després de la seva primera acollida a la federació, la jove va iniciar un pla formatiu de quatre mesos que, al cinquè, la va dur al seu primer contracte a l'hotel Hilton i després a una beca d'estudis Vatel, ha explicat satisfeta Zine, que ara col·labora en la formació d'altres joves que es van trobar en la seva mateixa situació i que busquen oportunitats.

La tècnica del programa ha subratllat la necessitat de donar formació als joves --i altres col·lectius-- que arriben al programa a través d'entitats socials i del boca-orella: "Sense la formació i el desenvolupament de competències bàsiques no seria possible la majoria de casos d'èxit".

"FORMACIÓ A LA CARTA"

Tant Ruiz com Zine han destacat la "formació a la carta" que poden rebre els participants del programa, en funció del seu perfil i necessitats, així com els fruits aconseguits gràcies al seguiment del candidat en tot el seu recorregut.

Segons Ruiz, més de la meitat dels joves repeteix contractació en el següent any, i han estat els àmbits de la neteja, l'hostaleria, geriatria i atencions socials els més demandats.

Quan arriben al programa, els candidats fan una entrevista, són avaluats, reben formació bàsica en competències bàsiques per a la feina --ja siguin de comunicació, intel·ligència emocional i altres més bàsiques-- i després treballen l'entrevista de treball, reben tallers de reforç i formació per iniciar la intermediació amb les empreses.

L'avaluació de les competències i l'acompanyament en el desenvolupament professional i, també personal amb accions de suport socioeconòmic en el cas de persones amb fills a càrrec, són altres dels factors clau del programa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés