Actualitzat 30/03/2017 13:39

El CAC i Salut aconsellen tractar el suïcidi de manera "responsable" en els mitjans per prevenir-lo

Presenten un document amb 12 consells per al tractament informatiu

BARCELONA, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) i la Conselleria de Salut han recomanat tractar el suïcidi en els mitjans de comunicació amb una cobertura "responsable" perquè pot ajudar a prevenir-lo, si bé abordar-lo amb sensacionalisme pot provocar l'efecte contrari.

En roda de premsa aquest divendres, el conseller de salut, Toni Comín, el president del CAC, Roger Loppacher, i la presidenta de l'Associació Després del Suïcidi-Supervivents (DSAS), Cecília Borràs, han presentat el document 'Recomanacions als mitjans audiovisuals sobre el tractament informatiu de la mort per suïcidi', que recull 12 consells.

"Parlar de suïcidi no suposa incitar a aquesta conducta ni provoca un efecte contagi", ha assegurat Loppacher, qui ha destacat el canvi cultural que permet superar l'estigmatització i fer visible la visualització d'aquests casos, que suposen la tercera causa de mort a Catalunya.

Ha expressat que un tractament responsable, basat a explicar com han afrontat de manera positiva el suïcidi familiars o persones amb temptatives pot tenir un "efecte preventiu", però un tractament inadequat pot augmentar els casos, ha advertit.

Segons xifres del 2014, a Catalunya es van treure la vida 526 persones --el 74% eren homes d'entre 45 i 55 anys--, el que significa una taxa de 7,1 per cada 100.000 habitants que, segons Loppacher, és "altament preocupant", i hi ha registrades 3.500 riscos de temptativa entre 2014 i 2016.

Borràs ha defensat normalitzar la presència del suïcidi en els mitjans de comunicació, i ha criticat que hagi estat una qüestió tabú i silenciada fins ara: "Hem de parlar d'aquest tema perquè sinó no podrem prevenir ni salvar vides".

Segons la seva opinió, informar sobre la mort per suïcidi necessita un esforç, i ha advocat per evitar explicar el motiu del suïcidi i centrar-se en com evitar que els potencials lectors tinguin un final tràgic com aquest.

Comín ha incidit que els mitjans són "el principal actor a l'àmbit cultural" i els que aconsegueixen construir més valors que ningú, a més d'agregar que cal intervenir sobre els determinants socials, sobre la cultura i els valors a través dels mitjans.

12 RECOMANACIONS

El text advoca per parlar de suïcidis quan es disposi d'una "informació veraç"; escollir les expressions adequades per descriure les persones que han presentat conducta suïcida; evitar la descripció del mètode utilitzat, i evitar associar-ho a valors socialment positius, com idees d'heroïcitat, romanticisme o valentia.

Sobre aquest punt, Borràs ha insistit en no referir-se als atemptats terroristes com "atac suïcida" per evitar que es vinculin a un acte heroic o propi d'un màrtir, en les seves paraules.

El document també aconsella presentar la mort per suïcidi com "producte d'una complexa interacció de molts factors"; extremar el respecte per la intimitat de les famílies i d'altres supervivents; evitar el tractament sensacionalista de la notícia i vigilar amb les imatges, a més de vigilar amb els suïcidis de famosos perquè poden causar un efecte imitació.

També recomana diversificar les fonts periodístiques per aconseguir una informació més plural i contrastada; donar a conèixer els indicadors de risc de conducta suïcida; aprofundir en el tema amb documentals i reportatges, i intentar no esmentar webs o blocs d'internet que promoguin un discurs favorable al suïcidi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés