Publicat 19/01/2016 14:17

Busquen a ciutadans per seguir els efectes del canvi climàtic en el ritme de la naturalesa

Estudio de fenómenos atmosféricos del Creaf
JAMES BARLOW/CREAF

BARCELONA, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han llançat un projecte de ciència ciutadana que demana la col·laboració de persones per seguir els efectes del canvi climàtic en el ritme de la naturalesa, han informat les dues institucions aquest dimarts en un comunicat.

Dins del projecte 'Fenodato', experts en clima, botànics, geògrafs i ecòlegs del Creaf i de la UAB formaran ciutadans per seguir els canvis estacionals que vegin en la naturalesa, i així ajudessin els científics a estudiar els efectes del canvi climàtic en animals i plantes.

La sortida de les flors, la caiguda de les fulles o l'arribada d'algunes aus seran alguns dels canvis que estudiaran els ciutadans que, una vegada entrenats, podran fer aportacions a les xarxes d'observació fenològica espanyola i europea.

"Els últims mesos hem viscut amb molta intensitat un efecte sorprenent: el ritme de la naturalesa s'ha desajustat, les fulles es mantenen en els arboris caducifolis, algunes espècies floreixen abans de temps o els óssos han deixat d'hibernar, per posar exemples", ha constatat l'expert en biotecnologia de la UAB Miquel Ninyerola.

Finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, el treball vol analitzar la relació entre el clima i els canvis en els cicles biològics de les plantes i els animals, ja que per als científics és molt important saber si aquestes fases fenològiques s'avancen o s'endarrereixen.

Aquesta informació els aporta pistes sobre com els animals i les plantes estan responent als canvis climàtics i permeten fer prediccions útils per a la gestió dels espais naturals o dels cultius, per exemple.

Els usuaris hauran d'observar detingudament la naturalesa i anotar acuradament la data i el lloc en el qual les espècies canvien el seu estat: migracions de les aus, floració de les plantes, maduració de fruits, hibernacions i caiguda de fulles, entre d'altres.

"FenoDato treballarà en estreta col·laboració amb els representants de la Xarxa Fenològica de Catalunya del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la Xarxa Fenològica de l'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) i la xarxa internacional Pan European Phenology DataBase", ha explicat l'investigador del Creaf que coordina el projecte, Joan Masó.

Per al projecte s'han seleccionat espècies representatives, conegudes i fàcils d'identificar: l'ametller, la rosella, el cirerer, l'alzina, l'olivera, el romaní, el pi blanc o les orenetes, entre d'altres.

"Aquestes espècies són adequades per iniciar-se en el seguiment fenològic a causa que són abundants a l'Espanya peninsular i a més presenten fases fenològiques que poden ser identificades de manera clara i inequívoca", ha assenyalat Ninyerola.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés