Publicat 27/09/2016 15:42

El Born exposa tortures durant el franquisme en una crítica a la "impunitat" institucional

Ricard Vinyes (comisionado de programas de memoria) t.Alcalde G.Pisarello
EUROPA PRESS

El 18 d'octubre s'exhibiran tres escultures franquistes en l'esplanada davant del Born

BARCELONA, 27 set. (EUROPA PRESS) -

El Born Centre de Cultura i Memòria ha presentat aquest dimarts l'exposició 'Això em va passar. De tortures i d'impunitats. 1960-1978', dedicada a les tortures i impunitat exercides per qüestions polítiques en comissaries i centre de detenció durant l'etapa final del franquisme.

S'emmarca en el programa 'Evocacions de la ruïna', que vol generar debat "al voltant a la violència dels crims franquistes i la resistència que van generar", ha dit en roda de premsa el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello.

Ha assegurat que el Govern municipal es proposa explicar com aquests "fenòmens de violència persisteixen en democràcia", i el comissionat de programes de memòria del consistori, Ricard Vinyes, ha dit que l'exhibició vol mostrar com el règim democràtic ha gestionat la impunitat d'un passat de dictadura i de guerra, en les seves paraules.

"Volem presentar aquesta programació molt àmplia i rica sobre el que va significar la dictadura franquista", ha insistit Pisarello referint-se a aquesta proposta, que també tindrà l'exhibició a partir del 18 d'octubre de tres escultures relacionades amb el franquisme --la República, una eqüestre de Franco i la Victòria--, i que es relacionaran amb l'actitud dels seus autors --Josep Viladomat i Frederic Marès-- amb el règim.

L'exhibició dels tres monuments ha rebut les crítiques en les últimes setmanes dels grups de l'oposició a l'Ajuntament, i Pisarello ha assegurat que l'objectiu de l'exhibició és la reflexió: "Volem impulsar el Born com a àgora. Trenquem un tabú", i ha recordat que el Born és un espai de recuperació de la memòria històrica.

'Això em va passar', que estarà oberta fins al 8 de gener a l'espai Dalmau del Born i és gratuïta, presenta les experiències de la tortura a persones que es van negar a acceptar la repressió franquista, i Vinyes ha destacat que és un espai per reflexionar "fins on arriba la justícia i fins a quin punt és ètic prendre's la justícia per la pròpia mà quan les institucions no actuen".

També ha reivindicat que l'exhibició de peces franquistes "no és un reclam ni una escenografia, sinó un element clau" de la proposta, així com una metàfora del buit ètic que veu a Espanya sobre la tortura, la guerra i la dictadura.

"La intenció d'aquest programa és posar sobre la taula la pregunta: Si la tortura és un element estructural de la dictadures, la impunitat és un element estructural de les democràcies?", ha explicat Vinyes, i també ha assegurat que les escultures que s'exposaran en l'esplanada es protegiran de possibles actes vandàlics com qualsevol altra peça que s'exposa al carrer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés