Publicat 10/03/2016 18:23

El bilingüisme modifica les profunditats del cervell durant la vida

Inmersión Lingüística Catalán Castellano
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 març (EUROPA PRESS) -

El bilingüisme modifica les estructures profundes del cervell durant la vida, segons un estudi amb investigadors de les universitats Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, Jaume I de Castelló i la University College of London.

Les investigacions s'havien centrat en els efectes del bilingüisme en l'estructura de l'escorça cerebral, però en l'última dècada s'ha vist que les estructures profundes del cervell són més importants del que es creia a l'hora d'aprendre, produir i percebre un llenguatge, ha informat la UPF en un comunicat.

Els autors del treball, publicat a la revista 'NeuroImage', van partir de la base que el cervell és un òrgan plàstic que adapta la seva funció i estructura segons l'experiència.

El primer autor de l'article, Miguel Burgaleta, ha explicat que van utilitzar la tècnica de ressonància magnètica per obtenir imatges estructurals del cervell de persones bilingües --català i espanyol-- i monolingües --espanyol-- i investigar-ne les diferències.

Els investigadors van seleccionar participants amb un perfil socioeconòmic i educatiu equivalent, perquè les diferències es poguessin atribuir exclusivament a l'ús del llenguatge i no a altres variables.

"A continuació apliquem un mètode innovador d'anàlisi que ens va permetre estimar, amb alt nivell de precisió anatòmica, on i en quina mesura persones bilingües i monolingües difereixen en la seva morfologia subcortical", ha afegit Burgaleta.

Els resultats d'aquest estudi han posat de manifest que els participants bilingües mostren una expansió significativa en diverses estructures subcorticals --ganglis basals i tàlem--.

Tot i això no s'han trobat regions més expandides en persones monolingües que en bilingües.

Burgaleta analitza aquesta troballa com els resultats suggereixen que aquestes estructures "podrien patir modificacions durant la vida en base a l'ús del llenguatge, desenvolupant-se més a mesura que el repertori lingüístic es torna més complex, com passa en el cas de les persones bilingües estudiades".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés