Publicat 09/05/2016 16:13

La Beca Fero recau sobre un projecte d'immunoteràpia en càncer de mama i còlon

Josep Baselga (Fero), la investigadora Beatriz Morancho, Josep Tabernero (VHIO)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 maig (EUROPA PRESS) -

La X Beca Fero, impulsada per la Fundació d'Investigació Oncològica Fero, ha recaigut sobre la investigadora de càncer i biòloga cel·lular i molecular Beatriz Morancho pel projecte 'Immunoteràpia per tractar el càncer de mama i colorectal', que porta a terme en el laboratori del doctor Joaquín Arribas a la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).

El projecte, premiat amb 70.000 euros, ha estat presentat aquest dilluns en roda de premsa al VHIO, situat a la Vall d'Hebron Barcelona Campus Hospitalari, per l'oncòleg i president de Fero, Josep Baselga, i el director del VHIO i cap d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Vall d'Hebron, Josep Tabernero, i l'acte també ha comptat amb la premiada.

En declaracions als mitjans, Morancho ha explicat que el projecte estudia noves teràpies immunes consistents en anticossos bioespecífics amb la capacitat de reconèixer, d'una banda, la cèl·lula tumoral i, per l'un altre, atreure la cèl·lula del sistema immune: "Les posa en contacte i la cèl·lula del sistema immune pot eliminar la cèl·lula tumoral".

Tabernero ha concretat que aquest mecanisme "lliga la cèl·lula immune a la cèl·lula maligna", fet que provoca que el limfòcit intenti destruir-la, si bé ha aclarit que aquest tractament no substitueix altres per defensar-se de les cèl·lules malignes, sinó que és complementari.

El projecte vol posar el focus a determinar el perfil dels pacients candidats d'aquestes teràpies --que s'estudien com úniques-- mitjançant biomarcadors: als quals els funcioni bé, se'ls combinarà amb altres teràpies per "obtenir una millor resposta", i als quals no, es buscaran altres solucions terapèutiques, segons Morancho.

SISTEMA IMMUNE "DESTRUCTOR"

Baselga ha remarcat que el sistema immune "té una capacitat destructora impressionant" --qüestió que ha exemplificat amb el rebuig del cos en poques hores quan se li trasplanta un fetge que no encaixa--, pel que pot ser un instrument per destruir els tumors.

Tot i això, ha alertat que el sistema immune es pot esbrocar: "El nostre gran problema és que si activem una resposta immunitària excessiva costa molt fer marxa enrere", tenint en compte que aquest sistema està molt ben regulat i té bilions d'anys d'evolució.

La immunoteràpia és un tipus de teràpia biològica dissenyada per estimular les defenses naturals del cos a fi de combatre el càncer, i utilitza materials produïts pel cos o fabricats en un laboratori per millorar, identificar o restaurar la funció del sistema immunitari.

Aquesta teràpia ajudarà a detenir o endarrerir el creixement de les cèl·lules canceroses, impedirà que el càncer es dissemini a altres parts del cos i també reforçarà el sistema immunitari perquè funcioni millor a l'hora de destruir les cèl·lules canceroses.

INVESTIGADORS JOVES

Morancho, de 36 anys, ha assegurat que aquesta beca significa un reconeixement al treball fet i a les possibilitats del projecte, a més de destacar que com és una beca a joves investigadors suposa "una oportunitat enorme".

"Actualment és molt difícil per a la gent que estem començant trobar un reconeixement a la nostra investigació", ha manifestat.

La Beca Fero, que aquest any compleix el seu desè aniversari, està destinada a impulsar el millor projecte traslacional al camp de la investigació oncològica, i serà lliurada en un acte aquest dilluns a la tarda que tindrà la presència del conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés