Actualitzat 31/03/2017 03:48

Baselga proposa de testar a Catalunya la biòpsia líquida a partir del 2018

Diu que en els pròxims 20 anys es produirà la "batalla final" contra el càncer

BARCELONA, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

El director del Memorial Sloan Kettering Cancer Center a Nova York, l'oncòleg Josep Baselga, ha plantejat l'"oportunitat històrica" de testar a Catalunya la validesa de la biòpsia líquida a nivell poblacional, en el marc d'un estudi que podria començar a implementar-se d'aquí a dos anys.

Ho ha dit en el marc d'un diàleg amb el conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, celebrat al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) aquest dilluns amb el títol 'La investigació com a motor transformador dels sistemes de salut'.

"Amb un sistema de salut que tenim uniforme, podríem fer aquí els primers estudis de poblacions per detectar de manera fidedigna el càncer amb aquesta biòpsia", ha dit Baselga, que ha descartat que aquesta mostra pugui tenir lloc als EUA.

Baselga ha subratllat el poder de la biòpsia líquida de donar a conèixer l'AND tumoral: "Ara mateix podem començar a detectar la presència de càncer en la sang, i es pot canviar completament la forma amb la qual enfocar el càncer".

Sobre la biòpsia líquida, ha subratllat els bons resultats que provoca la detecció precoç d'un càncer per tenir curació en un 90% dels casos de diagnosticar-se en fase inicial, i ha destacat la possibilitat de trobar tumors amb evidència científica fiable a través d'una anàlisi anual de sang.

CONSORCI PER AL CRIBATGE

Per a això, caldria crear un consorci per fer aquests estudis de cribatge, que podrien començar a tenir resultats en tres anys, ha observat l'oncòleg català, davant de la qual cosa el conseller ha celebrat que Catalunya pugui convertir-se en un "país idoni" per portar a terme estudis poblacionals d'investigacions que s'han finançat sobretot als EUA.

"Avui dia el coneixement és global i fluid, per tant el talent i el coneixement van als llocs on es poden respondre les preguntes i entorns favorables on es poden fer concrets estudis", ha ressaltat el conseller.

DEURES PER A CATALUNYA

"Volem tenir deures, i més si són d'aquesta naturalesa", ha subratllat el conseller de Salut, que ha defensat la sort que un investigador com Baselga sigui el president del Comitè Científic del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).

Baselga ha subratllat que en els pròxims 20 anys tindrà lloc la "batalla final contra el càncer", canviant per sempre la seva concepció actual, i és que aquesta malaltia deixarà de ser la principal causa de mort, ha confiat l'investigador.

Per a Baselga, que ha fet broma amb la possibilitat de tornar a Catalunya davant de la victòria del candidat republicà Donald Trump, "Catalunya és una regió global que destaca en excel·lència en investigació biomèdica especialment" gràcies a una forta tradició.

ART I CIÈNCIA

El conseller Comín ha subratllat la important contribució de catalans universals en l'àmbit de l'art i de la ciència mèdica: "Només podrem fer història universal des d'esferes de progrés científic i artístic".

L'oncòleg ha subratllat la riquesa del sistema català, que ha dit que és "molt únic" i que des del Memorial Sloan Kettering no pot competir amb el VHIO perquè cada any entrarà més malalts en assajos clínics que el seu centre estatunidenc.

En l'acte, han acudit el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que ha tancat l'acte; el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira; el director del VHIO, Joan Tabernero; el director de l'IRB, Joan Guinovart, i el director del CCCB, Vicenç Villatoro.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés