Actualitzat 30/03/2017 11:17

Barcelona promou l'accessibilitat comunicativa als museus amb un manual

BARCELONA, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) han presentat aquest dimecres el resultat del manual 'Exposicions accessibles. Criteris per eliminar les barreres de comunicació i facilitar l'accés als continguts' un treball conjunt amb el qual pretenen millorar l'accessibilitat comunicativa als museus de Barcelona.

El text, elaborat per l'experta en accessibilitat i responsable del projecte 'Acess-friendly' Maria-José Ania, és un decàleg de deu punts que busca ajudar els responsables de les exposicions a saber què fer perquè les exposicions siguin accessibles comunicativament, han informat en una roda de premsa al Museu del Disseny de Barcelona.

L'accessibilitat busca aconseguir que totes les persones "puguin utilitzar un bé o servei, visitar-lo o accedir, independentment de les seves capacitats" i la variant comunicativa se centra en les barreres de comunicació que dificulten l'accés als continguts informatius i culturals.

En concret, el manual se centra en la comunicativa, que engloba discapacitats cognitives, psíquiques, intel·lectuals i trastorns mentals, visuals i auditius.

El primer punt del decàleg fa referència a la voluntat i compromís de tots els agents implicats, i Ania ha afegit que si no hi ha una voluntat per part dels museus aviat hi haurà una obligació legal, ja que el passat 30 d'octubre la Generalitat va aprovar una llei d'accessibilitat amb la qual s'obliga a tots els museus públics a tenir plans d'accessibilitat.

El punt central és el que recull recursos d'accessibilitat comunicativa per ajudar els museus a planificar les seves exposicions, com la possibilitat d'oferir a persones invidents tocar les obres originals i tenir maquetes a escala dels edificis i diagrames tàctils que representin obres planes, entre molts altres que permetrien a qualsevol persona gaudir de l'art.

Els altres punts se centren, entre altres coses, en la importància de la formació del personal dels museus en recursos d'accessibilitat i garantir que les pàgines web siguin accessibles igual que els recursos que aquestes ofereixen i també es dóna molta transcendència a l'opinió dels usuaris ja que és la que permetrà seguir millorant.

"Una sala d'exposicions no és un hospital, ens podem permetre la prova-error", ha comentat Ania, que ha animat els responsables d'exposicions a experimentar sense por per rectificar, canviar i millorar allò que no surti bé.

LA CULTURA, UN DRET SOCIAL

"Fer aquesta guia és començar a pensar la cultura d'una manera diferent", ha anunciat la tinent d'alcaldessa de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, que ha afegit que la cultura és un dret social i que si es vol veure com l'educació o la sanitat s'ha de concebre la cultura perquè sigui per a tot el món, i aquí és on l'accessibilitat entra en joc.

Segons Ortiz, el manual també avança en la promoció de l'autonomia i la vida independent perquè permet a les persones gaudir d'una exposició sense necessitar ningú que els guiï i ha afegit: "Si avancem en aquesta accessibilitat universal, estem donant i garantint drets i estem avançant en la llibertat de moltíssimes persones".

Barcelona era pionera en accessibilitat física, en relació amb la urbanització, però com ha comentat Ortiz, la ciutat s'ha quedat endarrerida en accessibilitat comunicativa, per la qual cosa s'han proposat treballar per aconseguir una accessibilitat universal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés