Actualitzat 07/11/2016 13:47

Barcelona "desprivatiza" l'atenció continuada a domicili

BARCELONA, 7 Nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, ha anunciat aquest dilluns la "desprivatització" del servei d'atenció continuada a domicili a la ciutat de Barcelona, el barri de la Mina i Montcada i Reixac (Barcelona), fins ara gestionat per l'empresa privada externa SARDomus.

En declaracions als mitjans davant del centre d'atenció primària (CAP) Manso, Comín ha explicat que des del 2 de novembre l'Institut Català de la Salut (ICS) --empresa pública-- assumeix aquest servei, aprofitant la finalització del contracte amb SARDomus.

Amb aquest anunci, l'ICS recupera una gestió que va perdre el 1994, quan aquest servei es va delegar al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que ho va concursar a empreses privades, de manera que es tracta d'un "canvi històric" que permet situar Barcelona al nivell de la resta de Catalunya.

La nova atenció continuada a domicili incorporarà un total de 148 professionals de l'ICS: 40 nous treballadors interins i 108 treballadors en plantilla, dels quals 62 són infermeres i 46 són metges, a més que es posaran en marxa 12 vehicles.

Comín ha xifrat en 2,4 milions d'euros el cost del servei, i ha assegurat que la desprivatització "no costa més recursos al pressupost públic" i, en canvi, es guanya en qualitat, ja que el servei s'integra a l'atenció primària.

Des del 2 de novembre, l'ICS ha realitzat un total de 380 atencions a domicili per atendre ancians, persones amb mobilitat reduïda, pacients crònics i malalts amb més d'una patologia que requereixen atenció a casa seva.

"Amb aquest canvi profunditzem en allò que està sent una de les línies estratègiques del mandat: reforçar el caràcter públic del sistema sanitari", fent que els proveïdors del sistema sanitari siguin les empreses públiques, ha manifestat Toni Comín.

A partir d'ara, tota la informació de l'atenció continuada a domicili es bolcarà en l'Estació clínica d'atenció primària (Ecap) i en la Història Clínica Compartida (HC3), com ja passa a la resta de Catalunya: "Guanyem en integració operativa i tecnològica".

A més, s'han renovat els protocols d'atenció domiciliària amb la finalitat de millorar la integració amb els serveis socials d'urgència de l'Ajuntament de Barcelona.

"Millorem la qualitat assistencial gràcies a la integració operativa, no hi ha impacte econòmic i hi ha la voluntat de prioritzar proveïdors de naturalesa pública sempre que es pugui", ha sintetitzat Comín, en destacar la major equitat territorial que suposa.

"ILLA" A BARCELONA

Respecte als treballadors de SARDomus que fins ara prestaven aquest servei, el conseller ha concretat que hi ha entre tres i quatre treballadors que han estat seleccionats per l'ICS després de passar pels seus criteris de selecció de personal.

Ha rebutjat que la desprivatització del servei es degui a un descontentament amb l'atenció prestada, i ha destacat que hi havia una "illa" a Barcelona i les raons de l'externalització no justificaven mantenir-la, segons han constatat després d'una anàlisi tècnica rigorosa.

MÉS COORDINACIÓ I INTEGRACIÓ

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, ha valorat molt positivament la decisió: "Després de 22 anys, l'ICS assumeix l'atenció continuada a Barcelona que era l'excepció a l'atenció continuada a Catalunya".

Segons la seva opinió, el nou model té dues virtuts, fa una atenció més coordinada amb l'atenció primària, cosa que provoca que la informació sigui molt més directa per al metge de primària i estigui molt més actualitzada.

La comissionada de Salut a l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha destacat el reforç de la primària, de l'atenció pública, i la integració assistencial --entre serveis socials i sanitaris-- que suposa aquest nou model.

A més, ha exposat que està en la línia del treball del Consorci Sanitari de Barcelona --format en un 60% per la Generalitat i en un 40% pel consistori--, que treballa en la desprivatització d'altres serveis, com la rehabilitació, els sociosanitaris i la salut mental.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés