Actualitzat 26/01/2016 15:27

Barcelona advoca per un model alternatiu per combatre la pobresa i les desigualtats

Muhammad Yunus en la jornada Barcelona Social Business City
EUROPA PRESS

El Nobel de la Pau Muhammad Yunus invita als joves a crear feina en comptes de buscar-lo

BARCELONA, 26 gen. (EUROPA PRESS) -

La tinenta d'alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, ha defensat aquest dimarts plantejar un model alternatiu per combatre la pobresa i les desigualtats que parteixi del convenciment que "l'esfera local, més enllà del seu àmbit competencial, ha de tenir un paper protagonista en l'actuació pública per superar la crisi".

"Podem no tenir les competències, però tenim capacitats si sumem totes les energies", ha defensat Ortiz en l'obertura de la jornada Barcelona Social Business City, que ha tancat el Premi Nobel de la Pau 2006 Mohammad Yunus, guardonat després de desenvolupar el Grameen Bank a bangla Desh i els microcrèdits per a emprendendors molt pobres, en gran part a dones.

Ortiz ha destacat que el Govern d'Ada Colau treballa incansablement per garantir els drets dels ciutadans, i ha recordat la seva aposta per l'economia social i solidària i per "empoderar les persones i les comunitats perquè siguin protagonistes dels seus itineraris d'inclusió social".

El gerent de Drets Socials, Ricard Fernàndez, ha ressaltat en la clausura de la jornada que l'Ajuntament treballa des d'un enfocament social i de coproducció i coactuació de polítiques públiques i, després de defensar la importància d'establir un sou ciutadà, ha assenyalat: "Necessitem col·laboració públic-privada amb el tercer sector contra la pobresa i la desigualtat".

MUHAMMAD YUNUS

En la conferència de clausura de l'acte, Yunus ha repassat la seva trajectòria i el procés de creació del Grameen Bank, del qual ha destacat que opera al revés que els bancs convencionals: "Ells van als rics, Grameen als pobres. Van a les ciutats; Grameen als pobles. La gent no ha de venir al banc; el banc va a la gent".

Ha criticat que els bancs convencionals habitualment presten diners a qui ja ho té però mai a persones sense recursos, per la qual cosa aquests mai poden progressar: "No pots fer res amb les mans buides. Necessites diners per generar diners".

El Nobel de la Pau ha relatat que un altre dels seus objectius passa per assegurar que tots els nens acudeixin a l'escola però que, després de la seva etapa formativa, molts no troben feina, i assegura que buscar feina està "obsolet" i que el que han de fer és crear-la.

La tinenta d'alcalde ha destacat sobre els plantejaments de Yunus: "Són una inspiració per a la ciutat, perquè responen a la filosofia del Govern municipal que represento: promoure el desenvolupament social i econòmic amb ciutadans de base".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés