Publicat 03/06/2016 12:32

Badalona i Torredembarra suspenen en conservació del medi marí

El director de la Fundación Mar, Miquel Ventura, y el biólogo Xavier Salvador
EUROPA PRESS

La Fundació Mar apressa el Govern a crear una oficina tècnica del medi marí

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

Els municipis costaners de Badalona (Barcelona) i Torredembarra (Tarragona) han suspès a l'àmbit de la conservació del medi marí amb una puntuació de 4,9 i 4,7, respectivament, mentre que Sant Feliu de Guíxols (Girona), Mataró (Barcelona) i L'Ametlla de Mar (Tarragona) han aconseguit la millor nota, amb un 7,6, un 6,8 i un 7,6.

El director de la Fundació Mar, Miquel Ventura, i el biòleg Xavier Salvador han presentat aquest divendres al Port de Barcelona l''Informe Global Silmar. Costa Catalana' del 2015, impulsat per la Fundació Mar, que en els últims sis anys ha inventariat més de 770 espècies marines en 18 estacions de control que recullen dades científiques i divulgatius.

Salvador ha explicat que Badalona, malgrat haver augmentat el pressupost en aquest àmbit, ho destina a l'anàlisi de l'aigua i no a la conservació, mentre que el fons marí de l'estació del Pont del Petroli es troba en mal estat per la brutícia acumulada i el mal ús que fan els usuaris: "Sembla un cementiri: hem trobat fins a deu urnes", ha exemplificat.

A l'estació de Torredembarra el problema està en el fet que els ecosistemes marins estan perdent biodiversitat, a més del perill que suposa l'arribada d'espècies invasores com la 'Caulerpa Cylindracea', que danyen un "hàbitat d'interès comunitari" especialment vulnerable per l'activitat turística, i l'informe també considera un error la gestió que fa de la sorra de la platja.

INVERSIÓ EN CONSERVACIÓ

L'indicador d'inversió econòmica en conservació marina ho han suspès cinc localitats de Girona per una inversió nul·la: l'Escala, Begur, Mont-ras, Palamós i Tossa de Mar; mentre que els que més inverteixen són: Cadaqués --29.249 euros--; L'Ametlla de Mar (Girona) --28.400 euros--; El Prat de Llobregat (Barcelona) --15.971 euros--; Sant Feliu de Guíxols (Girona) --15.400 euros--, i Mataró (Barcelona) --12.830 euros--.

La puntuació aconseguida en conservació posa de manifest que 13 de les 18 estacions mostren "una tendència al canvi ascendent" amb millores a l'estat ambiental i ecològic detectades a Sant Feliu, Mont-ras, l'Escala, Begur, Palamós i Tossa de Mar, segons destaca l'informe.

TREBALL CONJUNT

Miquel Ventura ha reclamat a l'administració catalana una "estratègia de gestió de la zona costanera perquè no vagi en regressió" que també impliqui a les empreses i ajunti sinergies i recursos entre els centres d'investigació, ja que la informació està molt atomitzada en diversos organismes que no intercanvien dades.

També ha demanat al Govern que promogui una cartografia digital del fons marí, i ha apressat a la creació d'una oficina tècnica del medi marí a Catalunya, que aglutini aquests esforços, ja que "la pressió sobre el mitjà és molt alta respecte a les actuacions que es realitzen", ha avisat.

Sobre l'estat i evolució de les 770 espècies que segueixen, Ventura ha alertat: "Anem a pitjor. La inactivitat de l'administració no ajuda", i ha afegit que, malgrat que el marc jurídic és molt clar, els estats destinen molt poc pressupost a la preservació del medi marí.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés