Actualitzat 28/12/2016 15:06

Arrels atén 1.880 persones sense sostre el 2016 i s'estabilitza la situació dels allotjats

El director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets
EUROPA PRESS

Rep 3.700 alertes de ciutadans que veuen algú dormint al carrer

BARCELONA, 28 des. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Arrels ha atès el 2016 un total de 1.880 persones a Barcelona --732 per primera vegada--, un 4,56% més que l'any anterior, i ha vist estabilitzar-se la situació dels que es troben en acollida residencial: "Ha baixat molt el nombre de rotacions", i les persones es queden en els pisos.

Ho ha explicat en una entrevista d'Europa Press el director de l'entitat, Ferran Busquets, que ha afegit que Arrels ha allotjat 229 persones el 2016 --185 de mitjana diària--, entre els quals hi ha 55 que viuen en pisos individuals amb el programa 'housing first'.

Busquets ha marcat com repte per al 2017 augmentar aquests habitatges "el màxim possible", tot i que la dificultat per trobar pisos és un dels problemes principals per a l'entitat, que ha apel·lat a la implicació ciutadana en la campanya anual.

Ha destacat que la xifra de pisos cedits per a lloguer social augmentaria "si la gent sabés el benefici que pot tenir, perquè l'entitat no ho deixarà de cop, ho cuidarà i garantirà el pagament del lloguer", a més de resoldre els problemes que puguin haver amb els llogaters.

De fet, estan esperant 25 pisos que un banc els va cedir "però que no acaben d'arribar", mentre que també han notat el tancament de pensions, que es transformen per a nous usos turístics, i deixen més persones sense llar al carrer.

APLICACIÓ MÒBIL

L'aplicació mòbil que va posar en marxa al gener ha rebut més de 3.700 avisos de més de mil persones que han vist algú dormint al carrer: "Significa que a la gent li interessa molt solucionar aquest problema", una solució que no només veu viable, sinó que reivindica que ja s'està portant a terme amb les 2.000 persones que calculen que estan allotjades en entitats i serveis municipals a Barcelona.

"Si no hi hagués aquestes estructures, hi haurien 3.000 persones dormint al carrer" a Barcelona cada nit, davant de les 941 que calcula Arrels que hi ha actualment, una xifra que fluctua segons l'ens que fa el recompte, i davant del qual Busquets ha apostat perquè la Generalitat estableixi un recompte i un bon diagnòstic de la situació.

"Hauria de ser per llei" ha reclamat en el marc d'una petició que portarà la Generalitat, que elabora una estratègia per coordinar l'atenció a les persones sense sostre al costat de municipis i entitats.

EFECTE CRIDA

Busquets ha celebrat que s'elabori aquest pla perquè la coordinació podria evitar també l'efecte crida que tenen grans ciutats com Barcelona: "Una entitat com Arrels, amb un pressupost ridícul, està allotjant i solucionant la situació d'allotjament de 190 persones diàriament. Quin municipi no pot fer-ho per a deu persones?".

El director de l'entitat ha lamentat que hi ha "molta pressió dels veïns" sobre les persones que dormen al carrer, i ha deplorat que s'avisi als cossos policials perquè hi ha algú que embrut una plaça, així com que es desperti les persones en determinats carrers, en lloc que produeixi indignació el fet que no estigui garantit el dret a l'habitatge.

"La majoria de gent que està al carrer ha patit alguna agressió. Hi ha una llarga llista de vulneració de drets", i a l'evident falta de dret a la intimitat es suma una falta de seguretat i de salut, perquè veuen reduir-se l'esperança de vida fins a 20 anys.

MENYS INGRESSOS

A pesar de l'augment d'usuaris, els ingressos s'han reduït aquest any amb una disminució del nombre de socis i donants, amb 4.090 socis davant dels 4.368 del 2015, quan les donacions privades van representar el 66% dels ingressos de l'entitat, amb tres milions d'euros de pressupost.

També ha perdut una subvenció per valor de 198.000 euros que atorga el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, que podria atribuir-se a un problema burocràtic, i l'entitat ha explicat que si es manté la falta d'ingressos, podria afectar l'atenció a persones en un futur.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés