Actualitzat 05/03/2016 11:09

Arasa analitza el "reporterisme de bàndols" de la premsa estrangera en la Guerra Civil

Libro 'De Hemingway a Barzini' de Daniel Arasa
STELLA MARIS

BARCELONA, 5 març (EUROPA PRESS) -

El periodista Daniel Arasa analitza en el llibre 'De Hemingway a Barzini. Corresponsales extranjeros en la Guerra Civil' (Stella Maris) el "reporterisme de bàndols" que va marcar la tasca professional dels corresponsals internacionals durant la contesa espanyola de 1936 a 1939, ha explicat l'editorial en un comunicat.

L'obra analitza la tasca professional dels corresponsals que van trepitjar sòl espanyol per cobrir el conflicte, i "com els dos bàndols, preocupats per la imatge internacional de la seva lluita, es van esforçar per atreure els 'plumillas' i els fotoperiodistes amb la finalitat que expliquessin la guerra des de la seva particular òptica", assenyala.

L'autor se centra especialment en la Batalla de l'Ebre per oferir una panoràmica del periodisme internacional que es va encarregar d'explicar el que estava succeint a través de textos d'Ernest Hemingway, John Dos Passos i Luigi Barzini, entre d'altres.

A l'obra, també apareixen el mític Robert Capa, que va documentar la contesa amb la seva cambra Leica, André Malraux, Indro Montanelli, George Orwell i Gerda Taro, que va morir l'any en què es va iniciar la Guerra Civil.

El periodista, doctor en Humanitats i Ciències Socials i autor de 25 llibres, majoritàriament sobre la Guerra Civil espanyola, observa en l'obra com els corresponsals es van comprometre amb allò que succeïa i amb les tragèdies alienes, però, en canvi, "van renunciar obertament a ser imparcials".

"Un explicava el que veia sota el prisma de la facció que lluitava pels ideals en què creia el mitjà pel qual treballava. Les fronteres entre el periodisme i la propaganda es van fer cada vegada més difuses", explica l'editorial sobre el llibre de Arasa.

THE TIMES I THE NEW YORKER

Com a conseqüència, poc tenia a veure la crònica d'un fet que apareixia a la conservadora capçalera britànica 'The Times', respecte a la revista 'The New Yorker' i, segons Arasa, "van ser pocs els que no es van deixar portar per un periodisme tendenciós i distorsionador".

En el llibre, apareixen tipus novel·lescos com l'espia Kim Philby, que va desembarcar a Espanya com a periodista i va aconseguir guanyar-se els dirigents 'nacionals' simulant ser un fervent partidari de la causa nazi --quan en realitat era un espia rus-- i va utilitzar la corresponsalia com a tapadora.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés