Actualitzat 29/03/2017 23:43

Aragó diu que la "falta de voluntat" de Catalunya amb els béns de Sixena no deixa altra opció que acudir a la policia

SARAGOSSA, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Aragó ha reiterat aquest dimecres la petició a la titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d'Osca que "actuï, fixi una data i adopti les mesures coercitives, les multes o fins i tot que recorri" a la Brigada de Patrimoni Històric de la policia Judicial perquè "sigui una realitat" el retorn a la Comunitat dels 44 béns de Sixena que són a Catalunya.

En declaracions als mitjans de comunicació, abans d'inaugurar el Centre Aragonès de Llengues Estrangeres per a l'Educació, ha aclarit que "no ens agradaria arribar a aquest extrem, però vist l'incompliment i la falta de voluntat" de la Generalitat i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) "no ens queda altre camí".

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d'Osca ha emès aquest dimarts una sentència en la qual adverteix la Generalitat i el MNAC de la responsabilitat penal que suposa no complir la sentència que es troba en execució perquè es tornin íntegrament els béns de Sixena, ja que queden 44 obres pendents del seu retorn a Aragó. El juliol, Catalunya va lliurar 53 peces.

El conseller de Cultura de Catalunya, Santi Vila, va qualificar de "desproporcionada" aquesta advertència judicial, ha assegurat que cal atenir-se a les lleis de patrimoni catalanes, així com als posicionaments de la Junta de Museus --que ha avisat que les peces no podien descatalogar-se-- i ha apel·lat a la "pau social a Lleida" per evitar una devolució de les obres del museu diocesà.

Per la seva banda, Pérez ha qualificat de "reiterativa" la sentència, en què la jutgessa "ha emfatitzat, potser, les conseqüències fonamentalment penals de la Generalitat i el MNAC davant d'aquest incompliment reiterat de les dues institucions".

Per això, ha sostingut la consellera, "ens agradaria que la jutgessa donés un pas més i decidís de manera definitiva una data i quines mesures coercitives prendrà perquè això es faci realitat".

Alhora, la consellera ha remarcat que "el compliment de l'Estat de Dret és una obligació per a tots els espanyols, ens hem donat unes normes que tots hem d'acceptar" i "les institucions estem obligades al seu compliment i, per tant, no admeto cap altra justificació".

NO HA ESTAT POSSIBLE

Mayte Pérez ha subratllat que "ens hagués agradat resoldre aquest conflicte per la via pacífica, del diàleg, de la política", però "no ha estat possible" i "hem hagut de recórrer als tribunals".

Ha afegit que "veiem que no hi ha solució per la via pacífica i la voluntarietat de la Generalitat ha de ser per la via de la imposició a través de la sentència de la jutgessa".

Alhora, ha aclarit que "mai no hem volgut, ni és l'objectiu del Govern d'Aragó, exigir les conseqüències de les responsabilitats penals que poden incórrer, una causa que ha de dirimir la jutgessa", sinó que "el que volem és que sigui una realitat que els 97 béns siguin a Aragó, que és d'on mai no haurien d'haver sortit i així ho avalen les sentències".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés