Actualitzat 30/03/2017 03:04

Apropa Cultura fa deu anys després d'oferir 132.000 experiències a persones vulnerables

Celebra aquest dilluns una festa en l'Auditori per reivindicar l'accés universal a la cultura

BARCELONA, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El programa Apropa Cultura farà aquest dilluns el seu desè aniversari amb una festa en l'Auditori que reuneix per primera vegada a tots els agents que fan possible el programa, que en aquest temps ha fet possible més de 132.000 experiències culturals entre persones en situació vulnerable.

La directora del programa, Sonia Gainza, ha explicat en roda de premsa que es farà una festa a partir de les 19 hores per reivindicar l'accés universal a la cultura i bufar les espelmes d'un gran pastís d'aniversari.

Aquesta celebració també serà el tret de sortida a la Segona Setmana Apropa Cultura fins al diumenge amb més de 200 activitats en els 63 equipaments culturals de tot Catalunya que formen part d'aquest.

Destacarà en aquesta setmana l'activitat Cruïlla Apropa, que consistirà en un intercanvi d'experiències entre una entitat social i un equipament, i que consistirà que l'entitat podrà visitar d'una manera especial un teatre o museu, i després el personal d'aquesta sala visitarà el centre social.

Gainza ha aprofitat la consolidació del programa per demanar a les administracions i als equipaments una consolidació de l'Apropa Cultura, de manera que els sectors més desafavorits tinguin l'accés garantit.

Mentre que un dels participants en el programa ha explicat que "sortir és una motivació" per a ell, una altra beneficiària --resident d'una llar d'ancians-- ha explicat que des que ha arribat a la residència gaudeix de la cultura, a la qual abans no tenia accés.

LA CULTURA: "UN DRET SOCIAL"

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha lamentat que no es té prou present el valor social de la cultura: "La cultura és un dret social i és el millor instrument d'ascensor social que tenim", ha explicat.

Alhora, ha instat a la necessitat de garantir l'accés a tota la ciutadania, mentre que la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha celebrat que en aquest programa les administracions treballen "de manera transversal" i són capaços de sortir tenir una mirada de Catalunya, i no només de Barcelona.

El segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha dit que donar accés a la cultura a les persones en risc d'exclusió social "és el que dóna sentit a les polítiques públiques culturals", i ha reivindicat a més el centenar d'equipaments de proximitat, com ateneus i centres cívics, que ofereixen moltes possibilitats en aquest sentit.

També han estat presents la tercera tinenta d'alcalde de Barcelona, Laia Ortiz, que ha celebrat que es combatin estigmes des de l'administració, i la diputada de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, que ha exalçat les possibilitats que ofereix aquest programa a ciutadans que no resideixen a Barcelona, "posant en valor el que es fa a les comarques".

CULTURA INCLUSIVA

El programa connecta les entitats socials amb els equipaments culturals que reserven per a aquest programa de cultura inclusiva el 2% del seu aforament de temporada a un preu de 3 euros i ofereixen visites i activitats adaptades.

Des del començament del programa, 1.573 centres socials que treballen amb persones en risc d'exclusió s'han registrat a l'Apropa Cultura, generant més de 1.100 propostes culturals diferents a l'agenda de cada temporada, i amb més de 60 teatres, auditoris, festivals i museus de tot Catalunya implicats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés