Actualitzat 31/03/2017 03:39

Una app del 112 revelarà si truca una víctima de violència masclista abans de despenjar

Mossos segueix 14.442 casos d'aquesta violència i aquest any hi ha hagut 36 denúncies diàries

BARCELONA, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Interior de la Generalitat i Telefónica han posat en marxa una aplicació mòbil per a potencials víctimes de violència masclista que permetrà als operadors del telèfon d'emergència 112 identificar-les quan truquin sabent abans de despenjar que és un possible cas de violència masclista, a més d'oferir consells i avisar cercles pròxims de la víctima si aquesta així ho decideix.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha explicat en roda de premsa que es tracta d'una versió de l'app 'My112' "pionera a l'Estat, innovadora i amb la finalitat específica de donar més protecció a les víctima de violència masclista", activant amb més urgència els cossos d'emergència quan aquesta els truqui, a través d'una base de dades específica de potencials víctimes.

Actualment, a Catalunya els grups d'atenció a la víctima dels Mossos d'Esquadra realitzen el seguiment de 14.442 expedients de víctimes de violència contra les dones, i, segons les dades fins al 31 d'octubre, s'han presentat 36 denúncies al dia per violència de gènere i domèstica; 14 d'elles, per lesions lleus, greus i temptatives d'homicidi.

DES DEL 2017

Aquesta app, que és una versió de l'existent app amb geolocalització 'My112', es podrà instal·lar mitjançant un codi facilitat pels Mossos d'Esquadra a les víctimes, estarà disponible a partir del primer trimestre del 2017 per al col·lectiu amb més risc --unes 500 dones-- i s'anirà ampliant a la resta de víctimes de violència masclista i domèstica.

Aquest projecte és fruit de la col·laboració del telèfon 112 amb Telefónica, que ha desenvolupat l'aplicació, i ha comptat amb la contribució de la Direcció General de la policia i la Direcció General d'Administració de Seguretat, i segons Jané permet que davant d'un possible cas de violència masclista, "sense parlar, es pugui actuar" activant una resposta urgent amb una simple trucada.

Amb la nova eina, les dades de contacte de les víctimes estaran integrades a la base de dades del 112 perquè quan la víctima truqui, tot i que ni tan sols parli, s'activi una alerta que es pugui traslladar de seguida als Mossos.

A més, aquesta aplicació permetrà, si la víctima vol, que es puguin enviar missatges automàtics d'alerta fins a sis dels seus contactes telefònics en cas de trucada d'emergència.

L'aplicació pot ser utilitzada amb discreció, ja que té un botó de sortida que permet sortir completament i no deixa rastre de la utilització.

El director del 112, Frederic Adán, ha destacat que és "un instrument de prevenció i defensa d'un col·lectiu vulnerable per aquesta xacra social" i ha considerat que l'existència d'aquest tipus de violència demostra que la societat encara no és prou madura ni lliure.

RECONEIXEMENT DE VEU

El director d'Empreses i Administracions Públiques de Telefónica, Enrique Santiago, ha explicat que treballent en un nou sistema d'identificació biomètrica de la veu que permetria que la víctima fos identificada per la veu malgrat que no truqui des dels telèfons de referència o a través de l'app.

Les proves per desenvolupar aquesta tecnologia començaran el 2017, cosa que seria una "gran fita" si es pogués identificar amb fiabilitat la veu per protegir així la víctima d'una manera més àmplia, ha valorat Santiago.

DADES POLICIALS

Segons dades dels Mossos, fins al 31 d'octubre s'han instruït 10.809 denúncies relacionades amb violència de gènere, fet que suposa 36 al dia, un 1% menys que l'any anterior, de les quals el 39% són per agressions lleus o greus o temptatives d'homicidi i un 43% per violència psicològica --amenaces, coaccions i vexacions--.

El nombre de víctimes de violència de gènere és d'11.711 --en una mateixa denúncia pot haver-hi més d'una víctima ja que es comptabilitzen altres membres de la família com els fills--, un 2,8% menys que l'any anterior, si bé els fets relacionats amb menors augmenten un 7%, passant de 632 víctimes l'any passat a 675 aquest any.

Aquest any s'han detingut 4.237 persones per violència masclista, de les quals el 0,6% són menors, i d'aquest col·lectiu s'ha constatat un augment del 20% respecte al 2015, ja que s'ha passat de 20 detencions a 24.

En total, els grups d'atenció a la víctima de Mossos segueixen 14.442 expedients de violència de gènere, domèstica, abusos, agressions sexuals, mutilacions genitals, matrimonis forçats, delictes d'odi i discriminació i tràfic d'éssers humans.

En violència de gènere, es fa seguiment de 9.846 dones víctimes, de les quals 6.799 tenen alguna mesura judicial concedida i vigent, i actualment es realitzen 147 proteccions policials --14 de risc molt alt, 33 de risc alt i 100 de risc mitjà--.

Aquest any hi ha hagut quatre víctimes mortals (sense tenir en compte el cas de l'explosió de Premià de Mar) i cap de les dones havia denunciat prèviament situacions de violència de gènere, i pel que fa als autors, dos han estat detinguts i dos s'han suïcidat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés