Actualitzat 30/03/2017 04:46

Puigdemont agraeix a Baselga, Massagué i Esteller el seu "treball silenciós" per salvar vides

"Aquesta lliura ens col·loca al capdavant dels països científicament avançats", diu

BARCELONA, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha agraït aquest dimarts als oncòlegs catalans Josep Baselga, Joan Massagué i Manel Esteller la seva tasca "darrere dels biombos i treball silenciós" per salvar vides contra el càncer.

En la lliura del XXVIII Premi Internacional Catalunya als tres científics en un acte al Palau de la Generalitat, ha agraït el seu treball d'excel·lència, i ha dit: "De la mateixa forma il·lusionant, volem crear un nou país, convençuts que ho fem per millorar les condicions de vida dels nostres conciutadans i generacions futures".

Els guardonats han agraït la sensibilitat del territori català i del jurat a l'hora de premiar investigadors científics, i han reafirmat el seu compromís investigador contra la malaltia, considerada l'"emperador de totes les malalties", en paraules de Baselga.

Puigdemont ha celebrada que es tracta d'un "premi merescudíssim que no mereix cap discussió" i el fet que es doni de manera pionera a tres catalans.

Ha considerat els discursos dels tres científics una "metàfora del que necessita qualsevol col·lectiu humà per millorar: imaginació, atreviment, esforç, perseverança i coratge per fer davant de les dificultats".

A més, ha recordat que la mortalitat per càncer de mama es redueix un 2,6% cada any, i les xifres de supervivència han passat del 35% al 51% en el cas d'homes i del 41% al 61%, al de dones gràcies a les millores terapèutiques i dels plans de detecció precoç.

TAXA DE MORTALITAT MÉS BAIXA

Catalunya registra la "taxa de mortalitat més baixa dels països europeus", ha emfatitzat Puigdemont, que ha reafirmat el compromís del Govern de fer de la política sanitària un element de cohesió social, convençut que sense salut no hi pot haver llibertat.

Ha celebrada que el jurat hagi volgut donar visibilitat a la investigació com "creadora de riquesa", i ha observat que aquest gest és el missatge d'una societat que admira el coneixement.

Ha recordat que Catalunya produeix el 26% de les produccions científiques espanyoles, i ha manifestat: "Aquesta lliura ens col·loca al capdavant dels països científicament avançats".

JURAT INTERNACIONAL

El jurat ha estat compost per l'arquitecte Ricard Bofill, el crític d'art Juan Manuel Bonet, l'historiador Agustí Colomines, el polític i economista Jacques Delors, la soprano Barbara Hendricks, el filòsof Edgar Morin, el diplomàtic Ambler Moss i la lingüista Mary Anna Newman.

També l'escriptor i filòsof Josep Ramoneda, el sociòleg Richard Sennett, el filòsof Gianni Vattimo, la biòloga Anna Veiga i el físic Jorge Wagensberg, sota la presidència del filòsof Xavier Robert de Ventós.

A l'acte han acudit el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, el conseller de Salut, Toni Comín; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, i els membres del jurat, entre d'altres personalitats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés