Publicat 27/07/2015 21:41

Mas defensa davant de Goodall compatibilitzar progrés econòmic i protecció de la naturalesa

Goodall recull el Premi Internacional Catalunya per la seva contribució científica

BARCELONA , 27 jul. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest dilluns fer compatible el "legítim progrés econòmic" amb la protecció de la natura, després de lliurar el XXVII Premi Internacional Catalunya a la primatòloga i activista Jane Goodall (Londres, 1934) per la seva contribució científica a una millor comprensió de la natura, la cultura i el comportament humà.

L'acte de lliurament, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, ha comptat amb el museòleg Jorge Wagensberg, que ha glossat la figura de Goodall, i amb el president delegat del premi, Xavier Rubert de Ventós; també hi han assistit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'expresident de la Generalitat José Montilla, entre d'altres autoritats.

Segons Mas, el treball de Goodall mostra que les societats del segle XXI han de tenir molt present que no hi pot haver progrés econòmic i social "si no és just i coherent" amb l'entorn i la diversitat dels paisatges, les cultures, les llengües i els animals.

Ha asseverat que en els 30 anys de recuperació de la democràcia i de l'autogovern, Catalunya ha fet "coses rellevants al camp de la sostenibilitat i la protecció dels animals", i ha citat la prohibició fa cinc anys de les curses de braus i la recent aprovació de la modificació legislativa que elimina el circ amb animals salvatges.

Mas també ha fet un paral·lelisme entre la conservació de la natura i els animals defensada per Goodall i l'exemple que ha estat Catalunya en la preservació de la llengua i la cultura pròpia "en contra de tots els elements i d'adversaris molt poderosos".

EL SOMNI DE GOODALL: VIATJAR A ÀFRICA

Acompanyada per un simbòlic goril·la de peluix que li va regalar un amic, Goodall ha iniciat el seu discurs dient que no sap català però afegint que sí que coneix el llenguatge ximpanzé i llavors ha emès un so de primat per saludar l'audiència que, segons ha fet broma, significa 'Hola, sóc la Jane'.

Ha relatat que el seu somni de viatjar a Àfrica va néixer després de llegir 'Tarzan' i gràcies al suport de la seva mare: "La meva mare em va dir el que jo ara dic als joves: si voleu alguna cosa heu de lluitar molt, aprofitar les oportunitats i no rendir-vos mai", i ha assenyalat les similituds d'humans i ximpanzés en relació amb el vincle familiar.

Segons la primatòloga, la gran diferència entre els primats i els humans és que les persones poden comunicar-se amb paraules i són molt més intel·ligents: "Com pot ser que la criatura amb l'intel·lecte més gran del planeta estigui destruint la seva única llar? Com ens podem permetre seguir fent-ho?", ha lamentat.

Per això, l'institut que porta el seu nom va crear el programa 'Roots & Shoots' dirigit a joves de totes les edats que treballen per al benestar animal, la protecció del medi i per ajudar a altres éssers humans: "Si els empoderem sorgirà l'esperança".

PERFIL DE LA PREMIADA

Goodall va viatjar a Kènia per primera vegada el 1957, on va conèixer al paleontòleg Louis Leakey, qui la va orientar a estudiar dels ximpanzés a Tanzània, i el 1960 va visitar el Parc Nacional de Gombe per documentar i estudiar la vida social i familiar de la comunitat de ximpanzés Kasakela, que viu en estat salvatge.

Doctorada a la Universitat de Cambridge en 1965, Goodall va fundar el 1977 l'Institut Jane Goodall (IJG) per a l'estudi dels primats, i el 1987, després de conèixer la desaparició dels boscos a Àfrica, també es va comprometre en la defensa dels animals i el medi ambient per tot el món.

La seva innovadora metodologia de treball de camp sobre els ximpanzés va revolucionar els paradigmes científics perquè va descobrir similituds entre els humans i els ximpanzés més enllà dels gens: va observar que no eren vegetarians, que fabricaven eines i que demostraven un pensament racional i una capacitat de fer accions considerades fins avui només humanes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés